Cronici Înapoi

AUDIO. Concursul Internațional 'George Georgescu', ediția XXVI-a,Tulcea, 2018

Publicat: luni, 21 Mai 2018 , ora 16.55


(audio)

...așa suna holul Liceului "George Georgescu" din Tulcea zilele trecute, când peste 300 de copii și adolescenți, cu vârste între 8 și 18 ani, însoțiți de părinți, frați, surori și bunici, au participat la cea de-a 26-a ediție a Concursului Internațional "George Georgescu". Competiția a cuprins șapte categorii: pian, vioară, corzi grave, instrumente de suflat, canto, muzică de cameră și instrumente populare.

O sarcină grea pentru juriul alcătuit din personalități de seamă ale culturii muzicale românești și internaționale să-i asculte și să-i departajeze pe numeroșii concurenți: astfel, audițiile s-au desfăsurat simultan în trei spații importante pentru viața culturală tulceană: Liceul de Arte "George Georgescu", Teatrul "Jean Bart" și Palatul Copiilor, ultimul găzduind deschiderea concursului, inculsiv recitalul unuia dintre cei doi câștigători ai Marelui premiu de anul trecut, secțiunea Canto - Alin Andrei Munteanu.

Tot la Palatul copiilor s-a desfășurat ieri dimineață Gala laureaților: organizarea a presupus un efort imens, despre care ne-a vorbit doamna Mariana Pavel, directoarea concursului:

"O ediție în care participanții sunt copii veniți din aproximativ 20 de județe ale țării, din Republica Moldova de la Chișinău și din Ucraina de la Ismail. Este o muncă în echipă; nu se poate organiza un concurs cu un număr atât de mare de participanți de câtre o singură persoană. Pregătirile încep din toamnă când scriem proiectul, după care primim finanțarea de la Primăria și Consiliul Județean Tulcea și absolut toată lumea este implicată."

Iată și cateva voci ale celor care au concurat:

"Mă numesc Ana Maia Brumar, sunt din Sibiu și am 12 ani. Am avut emoții, dar mi-a ieșit. Am cântat bine."

"Mă numesc Mihai, sunt din Ucraina, orașul Ismail. Eu sunt clasa a IV-a. Cânt la vioară. Tuturor le-a plăcut acest concurs și la anul o să mai venim."

"Numele meu este Butucaru Victor Andrei, am 10 ani și sunt din Bacău. Învăț pianul la Colegiul Național de Arte "George Apostu". Mie, cel puțin, mi-a plăcut cum s-a prezentat concursul. Foarte bun pianul, rezistent, stabil. Sălile de studiu - bune. Eu nu prea am emoții. De fiecare dată când merg la un concurs mă gândesc că trebuie să cânt perfect și de acolo nu mai este treaba mea, doar a juriului."

Dintre cei 11 participanți ai Galei Laureaților, desemnați dintre câștigătorii premiilor I pentru fiecare categorie, învingător a fost violoncelistul Jan Sekaci, elev în clasa a X-a în cadrul Liceului "Dinu Lipatti" din București, la clasa profesorului Octavian Lup: el a obținut multrâvnitul premiu constând în cei 1000 de euro oferiți de Președinta de onoare a juriului și fiica dirijorului George Georgescu, doamna Ioana Georgescu-Răileanu:

"Concursul "George Georgescu" reprezintă pentru mine memoria tatălui meu ținută vie. E o continuitate a acestei memorii, un concurs care dă posibilitatea tinerilor să se descopere, să se depășească, să câștige, să aibă speranța că pot face ceva în viață așa ca și tata, care a venit dintr-un mediu foarte modest prin muncă, prin talent, dar și prin șansă."

Despre nivelul concursului din acest an și despre câștigătorul Marelui Premiu, ne-a împărtășit câteva gânduri maestrul Marin Cazacu, președintele juriului:

"Este, evident, într-un progres deosebit nivelul acestui concurs care a căpătat prestigiu. este un concurs care, așa cum am spus întotdeauna, a devenit aproape un traseu obligatoriu pentru cariera fiecărui tânăr din România, pentru că aici se evaluează calitățile și nivelul fiecăruia dintre ei și știu foarte bine de acum încolo ce mai au de făcut și, mai ales, cei care sunt premiați confirmă și au confirmat deja calitatea de laureat al Concursului "George Georgescu" de la Tulcea. Iar tânărul din această ediție, Jan Sekaci - un tânăr de clasa a X-a, cred că are aproape 17 ani - este un talent excepțional cu calități de comunicator extraordinare, cu un șarm personal, cu un nivel tehnic impresionant. Și, iată, sunt convins că alegerea a fost cea potrivită pentru nivelul atât de ridicat al acestui concurs."



 

Reportaj realizat de Sorina Bobeico