Cronici Înapoi

AUDIO. Concursul internațional 'George Enescu': a doua conferință de presă

Publicat: joi, 31 Mai 2018 , ora 14.13

M-am aflat la librăria Humanitas de la Cișmigiu unde s-a desfășurat astăzi, 31 mai 2018, cea de-a doua conferință de presă a Concursul internațional "George Enescu". Organizatorii lansează astăzi proiectul intitulat "Ce auzim când ascultăm muzică?" sau, altfel spus, "Concursul George Enescu în turneu la liceu".

Programul presupune realizarea unor ateliere-spectacol dedicate tinerilor, care își propun să descifreze într-un format destins și interactiv câteva elemente din arta interpretării muzicii, în pregătirea întâlnirii cu cei 270 de tineri muzicieni, din 39 de țări, care au trecut de etapa de preselecție 2018 și care vor putea fi ascultați la București, în perioada 1-23 septembrie, în cadrul Concursului "George Enescu".

Artiștii care vor susține atelierele și care ne-au vorbit și în cadrul conferinței de presă sunt actorul Marius Manole, care va modera întâlnirile cu tinerii și compozitorul Paul Ilea, producător muzical care va propune elevilor un mix inedit de instrumente clasice și multimedia live, toate acestea pentru a facilita o apropiere cât mai mare a tinerilor de muzica clasică. Paul Ilea ne-a exemplificat și nouă, celor prezenți, intențiile sale muzicale, printr-un scurt moment de mashup între Mozart și muzica hip-hop. Atelierele vor avea loc la București, în perioada 4-8 iunie, la Colegiile Naționale "Mihai Viteazul", "Gheorghe Lazăr", "Gheorghe Șincai", "Sfântul Sava" și la Liceul de Arte plastice "Nicolae Tonitza". Această primă serie reprezintă o etapă-pilot, intenția fiind ca la începutul anului școlar viitor să fie organizate ateliere similare și la alte licee din țară.

Ulterior acestor dialoguri, vor fi realizate 18 filme de aproximativ 5-7 minute, pe tema interpretării muzicale, în care vor fi implicate mai multe personalități din lumea artistică. Seria de filme va fi distribuită pe mai multe canale, inclusiv pe canalul de YouTube al Concursului și Festivalului George Enescu, scopul fiind acela de a constitui atât un material didactic util pentru profesorii de muzică, cât și un ghid atractiv pentru melomani.

Un ultim punct de pe ordinea de zi a conferinței este reprezentat de Aplicația JuratEnescu, ce va fi lansată la începutul concursului și va da posibilitatea celor care urmăresc, fie online, fie din sală muzicienii aflați în competiție să facă propriile notări. În final, 10 dintre jurații amatori, care vor fi cel mai aproape în aprecierile lor de ceea ce juriul a decis, vor fi premiați cu diploma de Jurat Ucenic, vor primi bilete pentru ediția din 2019 a Festivalului George Enescu și vor fi invitați la o serată cu membri ai juriului Concursului.

Mihai Constantinescu, directorul Concursului și Festivalului "George Enescu" și totodată cel de-al treilea vorbitor al conferinței de astăzi, a afirmat că, prin acest proiect de ucenicie în ale jurizării, se urmărește a se premia, pe lângă aprecierea elementelor artistice și de tehnică ale concurenților, și constanța publicului în a urmări artiștii, nu doar în finală, ci pe întreaga perioadă de desfășurare a Concursului.

La conferință au fost prezenți și sponsorii care susțin aceste proiecte, din partea cărora a luat cuvântul Corina Vasile, reprezentant Raiffeisen Bank Romania. Evenimentul a fost moderat de Crenguța Roșu, managing partner al agentiei DC Communication.

Reportaj realizat de Ana Diaconu