Interviuri Înapoi

AUDIO. Concert 'In Memoriam Ion Voicu' - la Sala Radio

Publicat: joi, 19 Ianuarie 2017 , ora 12.36

La 20 de ani de la dispariția lui Ion Voicu, fiul acestuia, Mădălin Voicu va dirija vineri, 20 ianuarie 2017, Orchestra Națională Radio într-un concert In memoriam. Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, KV 219 de Mozart. În deschidere, orchestra va interpreta Uvertura operei Wilhelm Tell de Rossini, iar după pauză Simfonia nr. 4 în la major, op. 90 "Italiana" de F. Mendelssohn - un program despre care ne-a vorbit Mădălin Voicu:


Tatălui meu îi plăcea foarte mult sau cânta cu multă bucurie Concertul nr.5 de Mozart. Alexandru știa și-atunci el a propus ca acest concert in memoriam Ion Voicu să facă parte din construcția programului. Simfonia a IV-a de Mendelssohn, "Italiana", are exuberanța și dinamica pe care tata, ca solist, ca violonist o avea… și-atunci, am atașat și simfonia. Iar Uvertura Wilhelm Tell îmi vine mănușă, pentru că are o paletă de culori și de nuanțe și de dinamici care sunt într-adevăr splendide și asta cred că o să putem demonstra cu toții pe scenă.


Care sunt emoțiile unui astfel de concert?

Sigur că pentru orice concert există emoții. Important este să fie emoții constructive. Eu, anul acesta, împlinesc și 50 de ani de activitate artistică și vă dați seama că emoțiile înseamnă, de fapt, parte din tot ce înseamnă actul artistic și asta e bine. Acest concert, având o semnificație deosebită și având și o greutate emoțională, probabil că o să fie un concert mai încărcat cu stări, emoții și sentimente care mă animă pe mine, orchestra și solistul.


Cum descrieți colaborarea cu Alexandru Tomescu?

Eu cu Alexandru am cântat și în țară și în străinătate… sunt încântat! El aste un tip foarte riguros și disciplinat; are o manieră de a gândi și de a cânta care e într-adevăr matură și atunci sigur că nu am nici o grijă că lucrurile nu vor ieși cum trebuie. Suntem prieteni; există o colaborare care are un istoric. Sigur că în momentul în care aud sunetul viorii se adaugă ceva… dar el a reușit să se acomodeze cu vioara și să facă un gen de corp comun și asta nu poate decât să mă bucure și să-mi dea speranța că va fi un concert deosebit, cu, repet, toate culorile și amprentele emoționale ale semnificației acestui concert.

Eu cred că publicul nostru, chiar dacă nu mai este atât de amplu, de mare sau de numeros are un apetit special pentru muzica simfonică, clasică, și știu că Radiodifuziunea Română are un public specific și care este foarte riguros și conștiincios. Sper să fie o sală caldă și să putem comunica prin muzică.

Interviu realizat de Lucian Haralambie