Interviuri Înapoi

AUDIO. Concert 'In Memoriam Erich Bergel' la Filarmonica din Oradea - Interviu cu Vasile Foica

Publicat: joi, 22 Februarie 2018 , ora 16.39

Filarmonica din Oradea organizează în această seară, de 22 februarie 2018, un concert dedicat memoriei dirijorului Erich Bergel, de la a cărui trecere în eternitate se vor împlini, în 3 mai, 20 de ani. Am aflat mai multe detalii despre eveniment de la directorul artistic al instituției, flautistul Vasile Foica.


Filarmonica de Stat din Oradea propune un concert dedicat memoriei lui Erich Bergel. Pentru aceia dintre noi care nu îl cunosc prea bine, vă invit să ne spuneți câteva cuvinte despre această personalitate.

Prin următorul nostru concert din cadrul stagiunii, comemorăm 20 de ani de la moartea marelui dirijor Erich Bergel. A fost, printre altele, la începutul carierei dânsului, și dirijorul Filarmonicii din Oradea. Acest lucru s-a întâmplat între anii 1955-1959. Venirea la pupitrul orchestrei orădene a constituit un real reviriment. Evaluând starea ansamblului, tânărul muzician și-a propus o muncă de educare sistematică a acestuia. Poate este mai puțin cunoscut faptul că în acea perioadă componența orchestrei era destul de eterogenă; făceau parte din orchestră și oameni cu studii muzicale mai precare, dar și suflători preluați de la fanfara militară a orașului, de exemplu. Cei care au avut posibilitatea să lucreze cu domnia lui, zeci de ani mai târziu și-au adus aminte cu mare plăcere de munca sisifică de educare dusă de acesta în sânul orchestrei.


Spuneți-ne ce muzici ați ales pentru acest eveniment.

Este cunoscut faptul că maestrul Bergel a fost un interpret foarte bun al compozitorilor germani. Din această cauză, ținând cont de preferințele dânsului, în acest concert am inclus Concertul nr.1 pentru pian și orchestră în re minor de Johannes Brahms, Poemul simfonic Don Juan de Richard Strauss, respectiv uvertura Tannhäuser de Richard Wagner. Toate aceste lucrări au figurat frecvent în repertoriul de concert al maestrului Bergel. Interpret va fi, la pian, Csíky Boldizsár din Cluj. Concertul va fi dirijat de dirijorul nostru permanent - Romeo Rîmbu, discipol al maestrului Bergel, deoarece a făcut cursuri, e adevărat, particulare, cu maestrul Bergel.

Interviu realizat de Ana Diaconu