Interviuri Înapoi

AUDIO. Concert de Anul Nou organizat de Fundația Calea Victoriei

Publicat: miercuri, 4 Ianuarie 2017 , ora 14.04

Sala Radio va găzdui joi, 5 ianuarie, concertul extraordinar de Anul Nou care deschide sezonul muzical din 2017 al Fundației Calea Victoriei. Ajuns la cea de-a patra ediție, evenimentul va fi susținut de dirijorul Tiberiu Soare și de Symphactory Orchestra. Despre program ne-a oferit detalii Sandra Ecobescu, președintele fundației.


Fundația Calea Victoriei începe 2017 cu cea de-a patra ediție a Concertului Extraordinar de Anul Nou, desfășurat în 5 ianuarie la Sala Radio. Care este programul propus de Symphactory Orchestra și dirijorul Tiberiu Soare?

Programul din data de 5 ianuarie cuprinde două suite simfonice foarte iubite de publicul meloman. În prima parte va fi Suita simfonică "Spărgătorul de nuci" de Piotr Ilici Ceaikovski, iar în partea a doua - "Șeherazada" de Nikolai Rimski Korsakov.


Vorbim de un spectacol completat de ilustrații semnate de Maria Surducan. Ce a pregătit ea pentru cei care vor fi joi la Sala Radio?

Practic, în timp ce ne vom bucura de muzica interpretată de Orchestra Symphactory o să avem în fundal, pe un ecran, proiecția unor ilustrații animate care vor însoți fiecare fragment muzical. După cum știm, "Spărgătorul de nuci" cuprinde mai multe tablouri, mai multe fragmente, și atunci, pentru fiecare dans vom avea câte o imagine făcută special pentru acest concert. De asemenea și pentru "Șeherazada" vom avea tablouri; și acolo vom avea ilustrații pentru fiecare fragment în parte, care practic să poată ajuta publicul să călătorească în aceste lumi imaginare create de compozitorii respectivi și să ne trimită și către operele literare de la care s-a pornit. În prima parte avem o călătorie spre zona vieneză și a saloanelor și apoi în lumea de basm în care călătoresc personajele din Spărgătorul de nuci, iar în partea a doua călătorim într-o lume orientală inspirată din 1001 de nopți. Ne place nouă să ne imaginăm că e, așa, o întâlnire între două lumi pe care le dorim în 2017 împăcate și reunite sub semnul artelor și a prieteniei.


Care sunt proiectele din perioada imediat următoare, pe care le propune Fundația Calea Victoriei?

Dincolo de proiectele muzicale pe care le avem împreună cu Tiberiu Soare și Symphactory Orchestra, care presupun concerte - pentru că vor urma și alte evenimente muzicale în 2017, dar ele sunt în pregătire; nu putem să le dezvăluim - o să spun doar că în primăvară vom continua proiectul început anul trecut "I love Mozart" și anul acesta va fi un eveniment "I love Verdi" și vom avea un concert cu arii celebre, cu siguranță tot la Sala Radio. Dincolo de proiectele muzicale, evident, în ianuarie, începem o nouă serie a cursurilor noastre în domenii culturale și umaniste și de dezvoltare personală. Invităm publicul să se delecteze cu ce povestim noi pe site-ul nostru victoriei.ro sau fundatiacaleavictoriei.ro. E important să spunem că anul acesta, în 2017, noi împlinim în toamnă 10 ani de când ne-am înființat și, iată, acest lucru este posibil în primul rând datorită publicului.

Interviu realizat de Lucian Haralambie