Cronici Înapoi

AUDIO. Concert aniversar Valentin Gheorghiu la Sala Radio

Publicat: marți, 20 Martie 2018 , ora 11.12

Vineri, 16 martie, a fost omagiat la Sala Radio într-un concert aniversar, maestrul Valentin Gheorghiu, acest simbol al pianisticii românești, cu o carieră exemplară, artist vertical, a cărui prezență discretă, însă copleșitoare, a înnobilat o epocă puțin generoasă cu vârfurile sale. Îl avem alături de 90 de ani, pe care îi va împlini peste două zile, avem amintirile sutelor, poate miilor de concerte însumând un repertoriu referențial și mărturia artei sale captate în măsura posibilului, pe zeci de benzi, am avut vineri și dovada fidelității și a dragostei cu care publicul îl înconjoară. Aplauze îndelungi au însoțit apariția maestrului pe scenă alături de partenera sa, pianista Roxana Gheorghiu și de dirijorul Phillip Mann, protagoniști ai Concertului KV 365 în Mi bemol major pentru două piane și orchestră de W.A.Mozart, o poveste cu care cei doi se identifică, spusă de această dată cu calm și detașare, făcându-ne să ne gândim la privilegiul de a fi martori ai unei asemenea performanțe - a fi pe scenă, cu majusculele de rigoare, 75 de ani de-a rândul. Am recunoscut tușeul și subtilitățile translucide ale maestrului, care abia atingea pianul într-o îmbrățișare delicată, dar și aplombul asumat în Rondo-ul final. Am apreciat și frumosul gest al Orchestrei Naționale Radio, de a-i dedica un "La mulți ani", în cadența aplauzelor unui public impresionat, insistent, răsplătit la final cu câteva dintre Valsurile op.39 la două piane de Johannes Brahms, ultimul, cu adevărat lăsându-ne imaginea unui moment irepetabil, inspirat de adierea harului...

Desigur, impresionantă a fost și reacția publicului:

"O viață lungă și plină de bucurii și plină de înfăptuiri - asta mi se pare. E un model pentru oricine, un model de viață. Un om fericit. Te gândești că odinioară erau românii mai drepți, mai de calitate, mai longevivi. Sunt un fost profesor de chimie - Valentin Oancea."

Am descoperit-o în loja Sălii Radio pe Olga Grigorescu, realizator de emisiuni la Radio România Muzical: "Este un adevărat fenomen și, pentru noi, o bucurie extraordinară de a-l reasculta pe Valentin Gheorghiu - acest artist de o atât de mare finețe și de o atât de mare frumusețe a sunetului, care ne încântă întotdeauna când îl ascultăm. A fost o încântare să ascultăm acest concert cu Valentin gheorghiu la 90 de ani!"

Și criticul muzical Dumitru Avachian: "Valentin Gheorghiu rămâne artistul complex, artistul care este în egală măsură performer - îl aud de 70 de ani pe scenă la Ateneu, aici, la Radio. Este artistul care are o comunicare globală în muzică, extrem de consistentă în ceea ce privește lirismul comunicării. Se poate spune că Valentin Gheorghiu este unul dintre ultimii artiști romantici, care provine din generațiile de mijloc ale secolului XX."

Am admirat și un conferențiar universitar care și-a adus studenții la concert: "Sunt numai cu Radio România Muzical! Așa am ajuns și la Sala Radio, tot prin Radio România Muzical, și așa i-am adus și pe ei și sper să se transmită mai departe lucrul ăsta. Mi se pare absolut minunat, un dar de la Dumnezeu, să cânți de o viață - aproape un secol să fii pe scenă. Sunt conferențiar universitar Aureliana Roman de la ASE."

"Nu sunt nici pe departe un specialist sau vreun devorator. Sunt doar un umil admirator. Desigur, este o experiență relaxantă care ne scoate din stresul zilnic și nu aș putea decât să recomand oricui un asemenea eveniment cultural. Ștefan Boca, student la ASE."

Reportaj realizat de Marina Nedelcu