Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Clasic e fantastic'. Concert simfonic dedicat dirijorului Nicolae Racu

Publicat: vineri, 16 Februarie 2018 , ora 12.18

Seria de evenimente pentru copii "Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica" continuă duminică, 18 februarie, sub cupola Ateneului Român, cu un concert simfonic aniversar dedicat dirijorului și profesorului Nicolae Racu, care sărbătorește 50 de ani de activitate muzicală.


Ce înseamnă acest moment pentru dumneavoastră?

Înseamnă foarte mult. 50 de ani reprezintă jumătate de secol. E o activitate intensă pe care am desfășurat-o. S-a potrivit ca unul dintre concertele pe care noi le susținem de foarte mulți ani în cadrul Filarmonicii să fie în aceeași perioadă cu 50 de ani de activitate neîntreruptă la Liceul de muzică nr.1, actualmente Colegiul de Arte "Dinu Lipatti". Înseamnă o activitate desfășurată cu dăruire, cu pasiune, sper că și cu competență, și în care am avut bucuria să am extrem de mulți elevi foarte talentați, dintre care o bună parte a ajuns să facă cinste artei interpretative românești. Aș vrea să spun că nu numai la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" mi-am desfășurat activitatea; o lungă perioadă, am fost și profesor de dirijat la Școala de Muzică Militară și am bucuria ca, în momentul de față, vreo 20-30 de absolvenți de-ai mei să fie toți cu grade de cel puțin locotenent, colonel sau colonel de muzică.


Ce muzici ați ales pentru programul acestei seri de sărbătoare?

M-am gândit că este foarte frumos să alegem muzică românească, căci suntem în anul Centenarului: muzică de Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Vasile Timiș, Paul Constantinescu și o prelucrare făcută de subsemnatul după "Hora mărțișorului" de Grigoraș Dinicu.


În final, vă întreb care sunt muzicienii care vă vor fi alături duminică, pe scena Ateneului.

Orchestra și Corul Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti", dar vor fi și destul de mulți muzicieni consacrați invitați, care mi-au fost elevi pe parcursul timpului, iar ca soliști vor fi Irina Sârbu - voce și Luca Rusu, la pian. Irina Sârbu va susține partea solistică de la "Hora mărțișorului", iar Luca Rusu va susține partea solistică, pianul, la Concertino pentru pian și orchestră de Dinu Lipatti.

Interviu realizat de Ana Diaconu