Cronici Înapoi

AUDIO. Câștigătorii categoriei A și recitalul susținut de Cadmiel Boțac, câștigătorul primei ediții a concursului și al Premiului Radio România Muzical

Publicat: marți, 10 Iulie 2018 , ora 11.45

La Brașov, în data de 9 iulie a început cea de-a II-a ediție a evenimentului intitulat Transylvanian

International Piano Competition, inițiat și organizat de Ioan Dragoș Dimitriu. În dimineața zilei de ieri, la sala centrului cultural Reduta din Brașov, concursul a debutat cu categoria A, destinată tinerilor interpreți cu vârste cuprinse între 7-10 ani. S-au prezentat 10 candidați din Australia, Japonia și România. Programele susținute au fost la liberă alegere și s-au remarcat prin varietatea și dificultatea lor. Revelația acestei grupe a fost tânăra pianistă din Australia, Ceicilia Limargana, cea care de altfel a și câștigat primul loc. A început studiul pianului la 4 ani, iar de la 6 ani participă la diverse competiții internaționale. Mărturisea că îi fac plăcere, pentru că îi conferă posibilitatea de a călători în întreaga lume. La numai 10 ani, Ceicilia Limargana a uimit printr-o tehnică bine pusă la punct și prin maturitatea sa artistică, mai ales în redarea repertoriului romantic.

Ea a fost urmată în clasament de Momoka Tsutsumi din Japonia, iar pe locul al III-lea la egalitate, Shiho Fukuzawa, tot din Japonia și de Maya Antonia Neacșu, din România.

Tot ieri, dar după amiază a început concursul și la categoria B, pentru tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 11-14 ani. S-au înscris opt candidați din Republica Moldova, Japonia și România. Ieri au fost ascultați patru dintre ei, iar astăzi se vor prezenta ceilalți patru. Tot astăzi, după amiază, va avea loc și competiția categoriei C destinată tinerilor interpreți cu vârste între 15-18 ani. Cei nouă concurenți sunt din Republica Moldova, Serbia și România. În această seară, de la ora 19.30 se va desfășura gala categoriilor A, B, C, unde vom afla și câștigătorii de la B și C. Un amănunt demn de menționat este faptul că pentru a se familiariza cu standardele unor competiții de nivel internațional, tinerilor muzicieni li s-a pus la dispoziție un pian de concert, adus special de la Viena. Bosendorfer 280.

La ediția a II-a a evenimentului Transylvanian International Piano Competition de la Brașov, paralel cu concursul este organizat și un festival care cuprinde câteva recitaluri. Primul, care a avut loc aseară l-a avut ca protagonist pe Cadmiel Boțac, câștigătorul primei ediții a concursului menționat, dar și al premiului Radio România Muzical. Student la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, la clasa profesorului Daniel Goiți, Cadmiel Boțac a prezentat un program dificil, cu lucrări de la cele clasice, la cele de secol XX. Publicul, în rândurile căruia s-au regăsit și turiști din Amsterdam și Londra, a fost impresionat de valențele artistice ale acestui tânăr pianist român.


Octavia Galescu