Cronici Înapoi

AUDIO. 'Ascultă cinci minute de muzică clasică' la Liceul German 'Adam Müller Guttenbrunn' din Arad

Publicat: luni, 6 Noiembrie 2017 , ora 14.34

Profesoara de muzică Georgiana Maria spune cu regret ca în momentul de față un procent de doar 2% dintre tineri au formată o cultură generală muzicală în familie. Cele cinci minute de muzică clasică prezentate în cadrul proiectului național coordonat de Radio România Muzical au rolul de a educa și de a atrage tinerii spre sălile de spectacol.

"Muzica clasică te face mai calm și mai prietenos."

O spun tinerii elevi de clasa a X-a de la liceul german arădean. Muzica clasică nu poate fi ascultată în alt loc decât în sălile de spectacol și nu în cluburi sau restaurante.

Elevii recunosc că în familie nu au parte de o astfel e educație și apreciază că atâta timp cât muzica clasică te face mai prietenos și mai calm poate fi ascultată cu succes de exemplu când te afli la volan în trafic.


De ce ai sunat?

"Pentru că încep cele 5 minute de muzică clasică."

"Prima lucrare este Farandola din Suita Arleziana de Georges Bizet."

Doamnă profesoară Georgiana Maria, tocmai s-a sunat și fetița m-a anunțat că încep cele 5 minute de muzică clasică la Liceul German.

"Încet, încet devenim melomani pentru că ascultăm datorită acestui program oferit de Radio România Muzical 5 minute de muzică clasică și copiii văd că nu este un bau-bau muzica clasică, ci chiar le place, discutăm despre ea."

"Avem un invitat astăzi. Este de la Radio România. Înainte să începem, am aici un plic. Să vedem ce zice aici. Gabriela a avut norocul ca în prima săptămână când a participat să și câștige."

Desfaci plicul?

"O diplomă de la Radio România Muzical pentru premiul obținut în cadrul Concursului "Ascultă 5 minute de muzică clasică"."

"Sigur, a fost unul dintre norocoșii 10 tineri din țară, pentru că au fost peste 2000 de participanți care au răspuns corect și din acești 2000 de participanți ea a fost norocoasă. Asta nu înseamnă că nu puteți să fiți oricare dintre voi. (…) Ce credeți, genul acesta de muzică, chiar lucrarea asta își are locul și în altă parte decât în sălile de concert? Am putea, de exemplu, să o ascultăm la o petrecere, în excursie, în club? Părerea voastră!"

"Nu în cluburi, în localuri sau restaurante ar merge muzică de genul acesta. De exemplu, în mașină dimineață sau… oamenii care călătoresc mult."

"Având în vedere că generația actuală nu este foarte deschisă acestor idei în club nu ar merge. Se poate adapta, dar în cluburile de la noi din țară nu s-ar accepta."

"Ce știm despre Georges Bizet? În primul rând că este autorul unei opere celebre, Carmen."

"Noi, acasă mai ascultăm uneori. Și eu mai ascult când stau pe calculator să mai învăț, pentru că mă calmează muzica clasică. Depinde și ce asculți."

La voi acasă ce muzică ascultați?

"Destul de amuzant, eu ascult metal. Și muzica clasică și metalul aparent nu se potrivesc, dar mie-mi place. Și s-au făcut studii legate de asta și muzica metal are aceleași efecte ca și muzica clasică."

"Iar cei care merg la concerte cunosc și această Farandolă. Des oferită ca bis de orchestre, face parte dintr-o a doua suită orchestrală extrasă din muzica de scenă compusă pentru piesa Arleziana de Alphonse Daudet. Farandola este un dans popular din zona franceză Provence."

"Din păcate, acasă nu se mai face nici un fel de educație muzicală de bună calitate. Sigur, există excepții… din păcate am ajuns la 2%. Suntem înconjurați de muzică bună, dar că trebuie să știm să o căutăm și în felul acesta cred că li se deschide apetitul spre a păși și în sălile de concert că până la urmă cred că acesta este scopul proiectului, să atragem copiii spre sălile de concert, spre muzica bună. (…) Ajung să vadă că există lucrări muzicale din zona muzicii clasice foarte accesibile, foarte frumoase. Le recunosc pe multe din filme, reclame, desene animate, bineînțeles. De aceea este foarte important acest proiect. Eu îi încurajez și să participe la Concursul Ascultă 5 minute de muzic clasică, ascultând explicațiile de la sfârșit pe care eu le mai îmbogățesc cu ceea ce cred că este nevoie la clasă. În felul acesta, rețin niște lucruri de cultură generală și sperăm să rămână acolo un sâmbure în sufletul lor."

Ioan Suciu - corespondent la Arad - Radio România Actualități