Cronici Înapoi

AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Colegiul Național 'Gheorghe Lazăr' din București

Publicat: joi, 16 Mai 2019 , ora 16.42

Miercuri, 15 mai, am avut ocazia de a vizita Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din București pentru a dialoga cu tineri participanți la Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică". O surpriză plăcută a fost interesul pe care îl aveau elevii clasei a IX-a atât pentru muzica clasică în general, cât și pentru cele 5 minute de muzică clasică în particular.

Despre acest proiect tinerii melomani au putut discuta cu inițiatoarea acestuia, Cristina Comandașu, managerul Radio România Muzical. Opiniile liceenilor au fost unitare, în favoarea proiectului educațional.

"Consider că ne ajută să înțelegem mai bine muzica și că putem să ne concentrăm mai mult pe ce simțim dacă și înțelegem."

"Muzica clasică susține o oarecare culturalizare a copiilor de astăzi."

"Mie mi se pare important să studiem. Adică nu doar să scriem în caiete despre muzică, ci și să ascultăm ca să ne dăm seama de importanța muzicii clasice."

"Muzica clasică are o importanță aparte mai ales în școală. Cu ai mei, eu am avut noroc și am fost încurajat de mic și acum îmi place și o ascult în timpul liber relaxându-mă."

"Din punctul meu de vedere, este foarte important. Și nu doar muzică clasică, toate genurile să le ascultăm și să fim deschiși spre mai multe."

"Mi se pare foarte important să ascultăm și muzică clasică și orice gen de muzică deoarece pe tot parcursul vieții învățăm lucruri noi."

"Eu cânt la chitară de aproximativ 8 ani și știu și două piese clasice. Eu ascult muzica clasică ca să mă relaxez și să mă concentrez sau, de obicei, când sunt obosit."

La finalul discuției cu elevii, am aflat mai multe detalii despre felul în care percep aceștia muzica clasică de la Ștefania Ștefan, profesoara de Educație muzicală:

"Din toamnă noi tot timpul am participat, săptămânal, la acest proiect. Copiii sunt foarte încântați. Când intru în clasă mă întreabă "Doamnă, nu facem audiție?" Cât strig catalogul, ei ascultă muzică, deja au telefoamenel deschise pentru a completa formularul după ce ascultă comentariul. Și-i mai rog să-și noteze impresii și toate datele pe care le-au ascultat. Și-mi place să discut cu elevii despre audiție. Ce stare exprimă muzica asta? Ce părere ai? A fost un Bach la un moment dat și chiar fiind în baroc am putut să mă leg la lecția respectivă. Am subliniat acest lucru, le-am dat și mai multe date. După ce am făcut audiția am completat, practic, lecția mea și s-a pliat perfect."


Reportaj realizat de Petre Fugaciu