Cronici Înapoi

AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică', la Școala Gimnazială Paradis, Iași

Publicat: vineri, 24 Noiembrie 2017 , ora 11.56

Programul național Ascultă 5 minute de muzică clasică se derulează și în Școala Gimnazială Paradis, din municipiul Iași, unde a fost primit cu entuziasm de către elevi și cadre didactice, cu atât mai mult, cu cât proiectul Radio România Muzical vine și în sprijinul activității desfășurate la Radio Paradis.

- Muzica clasică ne relaxează, iar mie îmi place foarte mult să o ascult.


Ai ascultat și acasă sau doar la școală?

Am ascultat și acasă și la radio și la școală.


Voi cântați la instrumente?

- Eu cânt la pian și e un instrument foarte frumos.

- Și eu cânt la pian. Cânt muzică clasică și mai am și un band în care cânt.

- Și eu cânt la pian ca celelalte colege, dar cânt într-o formație.

- Eu cânt la chitară electrică și la toate tipurile de chitară.


Aș vrea să vă întreb dacă ați fost la un concert? La filarmonică de exemplu și ați ascultat orchestra?

- Am fost la Bărbierul din Sevilla cu școala.

- A fost foarte frumos și de asemenea, interesant.

- Este un proiect care poate ajuta lumea să-și îmbogățească cultura generală și să asculte un alt gen de muzică, în afară de cel de muzică modernă și pop și rock și jazz. Să ne îmbogățim și noi cultura generală.


Anul trecut ați participat la acest proiect?

Am avut un fel de Radio Paradis la școală și ne-au pus mai multe melodii, iar după aceea ne-au pus întrebări.


Și v-ați descurcat? Ați răspuns corect?

Da, am răspuns la toate întrebările corect.


Doamnă profesoară Ramona Cojocaru, spuneți-ne vă rog, dacă proiectul Radio România Ascultă 5 minute de muzică clasică vine în sprijinul cadrelor didactice la orele de educație muzicală.

M-a bucurat foarte mult acest proiect; fiind profesor de muzică de atâta timp, am avut tot timpul o problemă cu documentările în detaliu. Am apelat la dicționare, am apelat la internet, am apelat la toate cărțile de istoria muzicii disponibile, dar întotdeauna, o astfel de sinteză cum am găsit în audițiile Ascultă 5 minute de muzică clasică, sincer nu mi-au fost, să spun, la îndemână. Nu întotdeauna am reușit să fac cea mai bună sinteză și de aceea m-au bucurat foarte mult aceste audiții. Și eu am avut foarte mult de învățat din ele și copiilor le plac mult genul acesta de audiții-lecție. Ca material didactic a fost un proiect foarte bine primit. Este foarte util, pentru că noi avem program în diferite audiții și sunt acele hituri pe care le știe toată lumea, Preludiu în do major de Johann Sebastian Bach și tot așa, multe, multe audiții-hit, dar mai este și o altă latură a muzicii pe care îmi doresc mult ca elevii mei să o cunoască și prin acest proiect ei au reușit să depășească nivelul acesta al pieselor supramediatizate.


La dumneavoastră în școală, orele de muzică se petrec într-un mod aparte, pentru că îi și pregătiți să cânte la diferite instrumente?

Pentru acest lucru avem separatoarele de opțional. Eu mă servesc la orele de muzică de programa de la minister, care îmi permite două lucruri foarte importante: o dată, să le formez deprinderile muzicale și abilitățile de citire de partituri, citire ritmică, folosindu-mă de noțiuile teoretice pe care le am de predat, pe de altă parte să le formez cultura. Anul trecut, folosindu-mă de acest format, am realizat audițiile prin stația de radioficare a școlii și am făcut un concurs între clase și au participat atunci și au recunoscut foarte bine toate audițiile, am fost foarte mândră de ei.


Reportaj realizat de Mona Vâlceanu - Radio Iași