Cronici Înapoi

AUDIO. American Opera Night - 23 aprilie 2017

Publicat: luni, 24 Aprilie 2017 , ora 14.22

Noapte americană s-a intitulat concertul susținut de baritonul Lucas Meachem alături de soția sa, pianista de origine română Irina Meachem. O seară care a stat sub semnul iubirii - au explicat organizatorii evenimentului, dar și protagoniștii, cei doi muzicieni fiind căsătoriți de doar trei luni. Dragostea de țară - a mărturisit Irina Meachem - a făcut-o să-l determine pe Lucas Meachem ca în drumul său spre Berlin - unde va interpreta rolul Don Giovanni din opera cu același titlu de Mozart - să se oprească și la București, unde după un master class susținut la Universitatea de Muzică a încântat publicul venit în număr mare la Ateneul Român. Lucas Meachem este deja un nume cunoscut în peisajul liric internațional, deține un Grammy și, așa cum le stă bine americanilor, a demonstrat-o pe deplin la Ateneul Român, un "showman" care a captat întru totul audiența.

Am regăsit-o în public pe apreciata pianistă Verona Maier:

"Este un om cu multă știință a cântului. Este un om cu o extraordinară generozitate. Soția sa, pe care atât de mult a lăudat-o în această seară, ne-a arătat cu acea ocazie că este într-o lungă linie și excepțională de vocal coach. În această seară cred că am fost cu toții martorii unui show, în cea mai bună tradiție și reprezentare americană pe care cred că o avem cu toții, un om care a ținut sala într-o permanentă subjugare.

 După cum s-a și intitulat seara de 23 aprilie de la Ateneul Român, "American Opera Night", Lucas Meachem a ales să interpreteze în mare parte arii din musicaluri și melodii de pe coloana unor îndrăgite filme americane precum "Frumoasa și Bestia" sau "Mizerabilii".

 În programul variat, care a cucerit pe deplin audiența, s-au regăsit și două creații românești - Sarabandă din Suita nr. 2 de George Enescu - un omagiu adus marelui compozitor de Irina Meachem și muzica din opereta lui George Grigoriu - "Valurile Dunării".

Verona Maier: "Aș zice că ceea ce am auzit este un omagiu cald al cuiva care se simte legat de România."

Cu o prezență fermecătoare, pur și simplu, Lucas Meachem a umplut scena, show-ul fiind total. Am putut totuși admira adevărata sa artă vocală și glasul generos în trei lieduri de Scumann și într-o arie din opera Puritanii de Vincenzo Bellini."

Verona Maier: "Cred că a dat o bună măsură științei sale în cele ale cântului, în cele trei lied-uri de Schumann pe care le-a cântat și care, pentru mine totuși, rămân dovada cea mai clară că am avut, în față în această seară, un artist, un muzician care știe ce înseamnă cuvântul, expresia extrem de diversă, căruia îi place să joace, căruia îi place să se afle pe scenă și care a profitat de ocazia de a se afla în cea mai frumoasă sală pe care o are România și pe care i-a pus-o la dispoziție în această seară.

Reportaj realizat de Jeanine Costache