Interviuri Înapoi

AUDIO. Alexandru Tomescu este solistul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: miercuri, 4 Aprilie 2018 , ora 11.18
Mâine, 5 aprilie 2018, scena Sălii Radio va putea fi ascultat, în postura de solist, violonistul Alexandru Tomescu. El va interpreta Concertul op. 47 în re minor pentru vioară și orchestră de Jean Sibelius. Seara condusă de dirijorul Naoto Otomo va fi completată de Triptyque pentru orchestră de cameră de Yasushi Akutagawa și de Simfonia nr. 8 op.88 în sol major de Antonin Dvorak. Concertul va începe la ora 19:00 și va putea fi ascultat în direct la Radio România Muzical. Iată ce am discutat cu Alexandru Tomescu în interviul ce urmează.

Săptămâna aceasta cântați din nou alături de Orchestra Națională Radio, iar pentru Săptămâna Mare a Paștelui ați ales Concertul pentru vioară și orchestră de Sibelius. În ce mod este special acest opus pentru dumneavoastră?

Concertul de Sibelius este o lucrare de care sunt legat în mod special pentru că este concertul pe care l-am cântat în concursurile importante pe care le-am câștigat și mă gândesc aici, primele care îmi vin în minte sunt Concursul George Enescu de la București sau concursul Marguerite Long - Jacques Thibaud de la Paris. Sigur că ulterior am cântat acest concert în numeroase concerte în România, cât și în străinătate, dar e legat de multe din amintirile acelea de concurs, de anii aceia de perfecționare, de prieteniile legate atunci, de profesorul meu, maestrul Ștefan Gheorghiu... Deci e un concert cu o încărcătură emoțională aparte. Dincolo de încărcătura lui emoțională legată de muzică, bineînțeles, legat de partea aceasta muzicală am avut șansa de a fi membru al unui cvartet important din România și am descoperit acolo un cvartet de Sibelius chiar foarte frumos și, la momentul respectiv, mi se părea că chiar depășește în forță emoțională concertul de Sibelius. Însă acum, revizitând această partitură, cred că trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și anume concertul de Sibelius este poate cea mai importantă operă a sa pentru vioară.


La pupitrul dirijoral se va afla Naoto Otomo. Va fi o colaborare în premieră?

Da este pentru prima dată când colaborăm și sunt sigur că va fi o întâlnire la cel mai înalt nivel. Am auzit numai lucruri foarte bune despre dumnealui.


Săptămâna viitoare sunteți invitat să participați la un proiect intitulat Mentoriada. Vă invit pe dumneavoastră să ne povestiți puțin despre ce este vorba.

Este vorba de o serie de întâlniri mai puțin formale, mai puțin conformiste, care au loc la librăria Cărturești. O inițiativă care dorește să-i pună împreună pe tinerii potențiali antreprenori, cu inițiative în diverse domenii, în special culturale, cu artiști, cu oameni care au acumulat ceva experiență în acest domeniu. Am primit recent această invitație, m-a bucurat foarte mult, pentru că îmi place întotdeauna să discut și să le povestesc tinerilor cam cum stăteau lucrurile acum 10-15-20 de ani, pentru ca și ei să fie conștienți de avantajele uriașe de care beneficiază și de care putem beneficia cu toții în ziua de astăzi.


Interviu realizat de Ana Diaconu