Interviuri Înapoi

AUDIO. Adela Liculescu este câștigătoarea Concursului 'Prix du Piano' de la Berna

Publicat: miercuri, 21 Februarie 2018 , ora 12.17

Tânăra pianistă română Adela Liculescu a câștigat concursul Prix du Piano, desfășurat în 18 februarie 2018, la Kursaal, în capitala elvețiană Berna. Studentă în ultimul an la Universitatea de Muzică din Viena și câștigătoare a numeroase concursuri internaționale, Adela Liculescu a prezentat un program cu lucrări de Frédéric Chopin, Georges Bizet și Franz Liszt. Aflat la cea de-a 11-a ediție, concursul i-a mai avut ca invitați pe pianiștii Igor Andreev din Rusia, Mackenzie Melemed din Statele Unite ale Americii și Dong-Jun Miao din China. Iată ce ne-a spus muziciana după câștigarea concursului:


Felicitări pentru cea mai recentă reușită! Cu două zile în urmă ai obținut Premiul I în cadrul Concursului Prix du Piano din Elveția. Povestește-ne mai întâi în ce constă specificul acestui concurs.

Mulțumesc frumos pentru felicitări! Este un concurs foarte special pentru că sunt în fiecare an numai patru pianiști invitați. Deci, foarte multă lume aplică și, din toate aceste aplicații, sunt patru pianiști selectați, iar acești patru pianiști cântă toți într-o singură seară. Practic, este un concert, iar publicul prezent în sală votează la sfârșitul concertului cine este câștigătorul. Nu există un juriu, ci este un premiu al publicului.


Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a fi invitat să concertezi în cadrul acestui concurs?

Știu că atunci când m-am înscris a trebuit să trimit niște înregistrări video împreună cu înscrierea. Înregistrările respective sunt ascultate și pe baza lor sunt selectați cei patru pianiști invitați.


Ce înseamnă acest premiu pentru tine și ce avantaje consideri că-ți poate aduce pe termen mai lung?

În primul rând, sunt foarte onorată că mi-a fost acordat acest premiu și încrederea publicului. Sigur, ca urmare a obținerii acestui premiu, o să fiu invitată să susțin diferite concerte, dar deocamdată nu pot să dau foarte multe detalii pentru că nu este nimic concret stabilit.


Și alături de acestea sunt sigură că mai derulezi și alte proiecte în prezent. Spune-ne care sunt câteva dintre ele.

Voi concerta de două ori în primăvară la Sala Musikverein din Viena. Pe 22 martie o să cânt împreună cu un violonist foarte talentat, Kirill Maximov. Și pe 26 aprilie voi avea propriul meu recital de debut la Musikverein. Apoi, pe 2 mai, voi cânta Imperialul la Filarmonica din St. Petersburg. Voi cânta și în țară. Voi avea pe 29 martie concert la Sibiu cu Concertul nr. 3 de Rahmaninov și pe 5 aprilie, la Târgu Mureș, cu Concertul în re minor de Mozart.

Interviu realizat de Ana Diaconu