Interviuri Înapoi

AUDIO. 60 ani de existență ai Școlii de Arte nr. 4 din București

Publicat: luni, 13 Mai 2019 , ora 12.21

Ateneul Român va găzdui miercuri, 15 mai, un eveniment aniversar - 60 de ani de existență a Școlii Gimnaziale de Arte nr. 4 din București, marcați de un vernisaj în foaierul sălii, începând cu ora 18:00 și un concert simfonic în Sala Mare, începând cu ora 19:00. Detalii complete despre acestea, dar și istoricul instituției de învățământ ne sunt prezentate de directorul Hortensia Orcula.

Școala a fost denumită inițial Școală Specială Elementară de Artă. De fapt, au fost cinci școli în București, înființate în anul 1959 sub această denumire. De-a lungul timpului a primit și alte titulaturi, Școala de Muzică și Arte Plastice nr. 4 cu program suplimentar sau Școala Generală nr. 24 cu clase de artă și, după evenimentele din 1989, a devenit Școala Gimnazială de Arte nr. 4. A funcționat la început în atelierul de lucru manual al unei școli generale din cartierul Conlentina, după care a ocupat o clădire din strada Ion Moși. Acolo a devenit cunoscută și apreciată. În holul principal, artistul plastic Spiru Vergulescu a realizat o copie monumentală în ulei, după tabloul Inspirația poetului de Nicolas Poussin, care a devenit un fel de emblemă a școlii. Din păcate, în 1977, toată zona Obor a fost demolată și sigur că a dispărut și clădirea, a dispărut și această lucrare. Școala s-a mutat mai întâi cu câteva clase la Școala de Cultură Generală 145, după care, în 1977, colectivul școlii de atunci a reușit să găsească un loc foarte frumos pe strada Thomas Masaryk. Este o clădire foarte frumoasă. Pot să spun că am fost urmăriți puțin de ghinion pentru că în 2008 a trebuit să eliberăm această clădire. Ne-am mutat, în iulie 2008, în vechiul local al grădiniței nr. 7, în strada Maica Domnului 61-63, unde funcționăm și astăzi.


Școala Gimnazială de Arte din Capitală împlinește anul acesta, așadar, șase decenii de activitate neîntreruptă și veți marca acest eveniment printr-un eveniment desfășurat miercuri, 15 mai la Ateneul Român. Ce include această aniversare?

Include un vernisaj organizat de Secția Arte Plastice a școlii și un concert în Sala Mare a Ateneului.

Concertul va fi susținut de Orchestra Musica Universalis și dirijorul Tiberiu Oprea. Știu că nu e prima colaborare a ansamblului școlii pe care o manageriați cu acest șef de orchestră. Ce alte evenimente s-au desfășurat cu Tiberiu Oprea la conducerea acestei orchestre?

Cu dirijorul Tiberiu Oprea avem o colaborare foarte frumoasă de câțiva ani buni și am organizat împreună concerte tematice, majoritatea pentru copii. Concerte pe care le-am susținut la Institutul Cervantes, la Universitatea de Studenți Lumina, la ARCUB și în alte locații.


În concertul de miercuri, trei tineri soliști - actuali elevi - și absolvenți ai școlii dumneavoastră sunt soliștii acestui eveniment. O să vă rog să-i nominalizați și să ne vorbiți despre programul pe care-l vor prezenta alături de Orchestra Musica Universalis.

Cei trei actuali ai școlii sunt Ana Maria Cobzaru, elevă în clasa a VI-a; studiază vioara. Ea va cânta Serenada de Mircea Chiriac, acompaniată de Orchestra Musica Universalis. Al doilea elev - Gabriel Dudușciuc; el cântă la pian și își va susține programul solo, un Scherzo de Modest Mussorski. Urmează Raluca Ioana Gheboianu; este elevă în clasa a VI-a, la violoncel. Ea va interpreta, Elgar, Salut d'amour. În program o să evolueze și foști elevi, Sânziana Mândruț, care este acum elevă în clasa a XI-a, al Colegiul Național de Muzică George Enescu, Șerban Corbu, care acum este elev în clasa a X-a, la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, Alexandra Baciu - pianistă, Octavian Crețu - bas și ca invitată, nu a fost eleva școlii, soprana Ana-Maria Iustina Crețu.


Interviu realizat de Lucian Haralmbie