Cronici Înapoi

AUDIO. 20 de ani de Radio România Muzical - recital Alexandru Tomescu la Muzeul Național Cotroceni

Publicat: vineri, 17 Martie 2017 , ora 9.08

O aniversare este de fiecare dată un moment emoționant, cu atât mai mult atunci când îl poți marca alături de persoane dragi. Așa a început și aseară (16 martie 2017) seria de evenimente prin care celebrăm cei 20 de ani de existență ai postului Radio România Muzical. În salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni a avut loc un recital susținut de violonistul Alexandru Tomescu, cel care anul trecut a lansat 'Bach to Basics', înregistrare care a devenit, prin vot popular, Discul de Muzică Clasică al anului 2016, în cadrul campaniei omonime desfășurate la postul nostru. De altfel și opusurile prezentate de artist în fața publicului, respectiv Sonata nr.1 în sol minor, selecțiuni din Sonata numărul 3 și Partita a treia în Mi major, au fost desprinse din integrala bachiană pe care Alexandru Tomescu a înregistrat-o. Gazde ale serii au fost Liliana Staicu, manager al Radio România Muzical și Cristina Comandașu, redactor șef, care au oferit evenimentului aerul cald de emisiune în direct.

Iată câteva reacții ale celor prezenți în sală la recital:

"A fost un recital minunat! Este o ocazie fantastică să auzim asemenea interpretări. Pentru noi este o ocazie unică."

"Să-l asculți pe Alexandru Tomescu este un real eveniment. Acustica este foarte bună, plus charisma lui… își spune cuvântul. Sunt un înrăit ascultător al postului dumneavoastră. Sunt Adrian Silvan Ionescu, doctor în științe istorice, directorul Institutului de Istoria Artei «George Oprescu» al Academiei Române."

"Ne bucurăm foarte mult că am putut fi parteneri la o aniversare atât de frumoasă - 20 de ani Radio România Muzical. Vă doresc și vă dorim La mulți ani, multe inițiative și multe emisiuni în sprijinul muzicii românești și a culturii românești și, sperăm, multe proiecte împreună cu Muzeul Național Cotroceni! Liviu Jicman, director general - Muzeul Național Cotroceni."

Despre Radio România Muzical și recital ne-a vorbit și violonistul Alexandru Tomescu:

"A fost, desigur, o foarte mare onoare pentru mine să deschid această serie de evenimente muzicale care sărbătoresc cei 20 de ani ai postului de radio România Muzical. Mă bucur foarte mult să fiu alături de colegii și de prietenii mei din radio. Ne știm, aș putea spune, de o viață, așa că este firesc să sărbătorim împreună cu muzică. Muzica a fost parcă anume scrisă pentru un astfel de moment de sărbătoare. Acustica este mult mai apropiată de cea dintr-o biserică, dintr-o catedrală, deci una foarte potrivită pentru muzica lui Johann Sebastian Bach. A fost o experiență foarte, foarte frumoasă, de care-mi voi aminti mereu cu plăcere."

La final, despre importanța Radio România Muzical în peisajul cultural românesc ne-a vorbit Liliana Staicu:

"Cred că în 20 de ani Radio România Muzical s-a maturizat și a reușit să-și stabilească un loc aparte în acest peisaj cultural. Suntem, așa cum spun ascultătorii noștri, un reper de bun gust, un reper de eleganță, un reper de post public care își îndeplinește misiunea pe care o are, o misiune de a face educație, o misiune de a face cultură și cred că ceea ce am reușit să realizăm în acești 20 de ani - de la proiectele educative, dedicate copiilor și tinerilor, până la lucrurile speciale cum sunt transmisiunile directe internaționale - cred că ne-am stabilit uin loc în inima și în sufletul ascultătorilor."

Reportaj realizat de Radu Mihalache