Evenimente Înapoi

Aplauze furtunoase la concertele Universității de Vară de Muzică Veche

Publicat: luni, 17 Iulie 2017 , ora 9.12

Vineri, 14 iulie 2017, s-a încheiat oficial Universitatea de Vară de Muzică Veche cu concertele de închidere, unde participanții au prezentat cele însușite, și au primit diplomele din partea organizatorilor și profesorilor.

În cadrul festivalului publicul a avut ocazia să-i asculte de mai multe ori pe cei 85 de participanți atât la concertul de închidere, dar și împreună cu profesorii lor. Concertul maeștrilor și discipolilor din cadrul Festivalului de Muzică Veche s-a desfășurat marți seara în sala festivă a Colegiului Márton Áron din Miercurea-Ciuc, și a avut un mare succes.

Concertele Universității de Vară de Muzică Veche – care își aniversează acum, a zecea ediție – a omagiat cele trei jubilee din acest an: Reforma protestantă, precum și aniversarea Monteverdi și comemorarea Telemann.

Pentru organizatorii Festivalului – Centrul Cultural Județean Harghita și Consiliul Județean Harghita – are o semnificație specială faptul că, de zece ani încoace, odată cu Festivalul, are loc Universitatea de Vară de Muzică Veche, ai cărei participanți pot însuși cunoștințe și deprinderi pentru folosirea instrumen­telor istorice. Maeștrii săi sunt membri ai unor ansambluri renumite pe plan internațional, care atrag tot mai mulți participanți.

În acest an, organizatorii Festivalului au asigurat zilnic interviuri acordate presei din partea profeso­rilor, subliniind punctul de vedere al specialiștilor și permițând accesul în atmosfera cursurilor. La conferința de presă dinaintea concertului de marți am aflat informații interesante de la trei dintre maeștrii de curs.

Participanții asaltează cursurile

„Noi suntem aici pentru a ajuta. Suntem un veritabil centru de informații în cadrul unor cursuri de mare intensitate. Cine este cu adevărat interesat, este ajutat pentru a se dezvolta în continuare” – precizează Maria Fülöp, profesoara de clavecin, născută la Sfântu Gheorghe și stabilită în Elveția.

Profesoara de canto din Ungaria, Réka Palócz, este solistă și profesoară de cultură vocală la Catedra de muzică tradițională a Universității de Muzică Franz Liszt din Budapesta. În opinia sa, este relevant faptul că oferta de curs se încadrează în tematica de bază a Festivalului nefiind însă obligatorie, întrucât discipolii pot lucra și materiale aduse de ei, pe care le studiază deja și pe care le adaptează la cerințele interpretării istorice.

Lăutistul maghiar István Kónya, maestrul cursurilor de chitară și lăută, afirmă că acestea sunt asaltate de participanți, nefiind posibil ca un profesor să lucreze cu mai mult de nouă discipoli și apreciind pozitiv faptul că organizatorii dau acces atât începătorilor, cât și celor mai evoluați. El arată că sunt discipoli care pe parcurs trec de la chitară la lăută, pe măsură ce își însușesc farmecul interpretării istorice. Cele două instrumente se deosebesc semnificativ, prin acordaj și numărul de corzi, lăuta având aproape dublu atâtea, cât chitara. Lăutistul afirmă că aceste cursuri au dobândit faimă pe parcursul celor zece ani, ele fiind cunoscute și peste hotare pentru atmosfera lor plăcută.

Mână în mână: saluturi jubiliare

Concertele ediției a zecea a Universității de Vară s-au integrat în programul oficial al Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc. Concertul de marți, cu o durată de circa o oră și jumătate, precum și concertul de închidere de vineri, a avut sala plină, publicul reacționând frecvent prin aplauze furtunoase.

La începutul programului, a răsunat muzică turcească, cântată de elevii cursului de percuție, solo: Júlia Ádám. Cursanții disciplinei de cor, organizate în premieră la această ediție și conduse de András Ványolós, au interpretat piesa Angelus ad pastores, din Codicele Căianu. Sonata în la minor de Johann Christian Schickhardt a fost interpretată de profesorii Zoltán Széplaki (flaut), Csaba Fodor (clavecin) și István Csata (viola da gamba), alături de cursantul Attila Kovács (teorbă). Pentru a marca 450 de ani de la nașterea lui Caludio Monteverdi, a fost interpretat un fragment din Tirsi e Clori, de către Orsolya Ványolós și András Ványolós, acompaniați la lăută de Rumen István Csörsz.

Un succes deosebit a obținut Álmos Jónás, care a cântat la marimbafon Giga din transcrierea Suitei în mi bemol major, pentru violoncel solo, de Bach. Priză la public a avut și ansamblul format din Piroska Vitárius (vioară) și anterior menționații Csaba Fodor, István Csata și Attila Kovács, care au cântat Sonata în sol minor de François Francœur. István Csata și Attila Kovács au continuat alături de Amalia Goje, dăruind publicului L’arabesque de Marin Marais. Profesoara de cembalo Mária Fülöp a cântat Toccata de Matthias Veckmann. A urmat soprana Noémi Kiss, acompaniată la lăută de István Kónya, după care publicul s-a delectat cu un solo de lăută. Aplauze au primit și interpreții unei formații care au cântat o piesă asociată tot jubileului Telemann: Réka Palócz (canto), Piroska Vitárius (vioară), Zoltán Széplaki (flaut), Zsolt Garai (clavecin), István Csata (viola da gamba). Programul s-a încheiat cu muzică și dans: binecunoscutul cântec englez din secolul al XVI-lea, Greensleeves, a fost redat de Réka Palócz, Zoltán Széplaki, István Csata și Rumen István Csörsz, alături de minunatul dans al discipolelor cursului condus de Anikó Szabó, spre marea încântare a publicului. (După cum se știe, la cursul de dans care se desfășoară în fiecare dimineață între orele 9 și 10, până în 14 iulie, poate participa și publicul.) Printre dansatoare, am recunoscut membrele ansamblului de muzică veche Cygnini din Tălișoara (Covasna), cu costumele lor de epocă în culori vii, portocalii-bordo-albe, precum și pe conducătoarea lor, pastora Csilla Tüzes-Bölöni, fostă discipolă a primelor ediții ale Universității de Vară, care a înființat ansamblul sub influența Festivalului. Seara s-a încheiat cu sărbătorirea interpreților și a publicului, cu prăjituri, șampanie și șampanie pentru copii.

Evenimentul de vineri, 14 iulie 2017, a fost semnificativ din punct de vedere emoțional. Am văzut zeci de tineri cu ochii înflăcărați, plin de entuziasm și cu dorul de a se reîntoarce la anul să dobândească cât mai multe cunoștințe.

Programul și prezentările detaliate ale interpreților din Festivalul de Muzică Veche sunt disponibile la adresa: http://regizene.ro/html/2017/ro/