Evenimentele săptămânii Înapoi

Antonio Vivaldi este 'Compozitorul săptămânii' la Arpeggio, 20-24 aprilie

Publicat: joi, 16 Aprilie 2015 , ora 15.18

Preotul și compozitorul italian Antonio Vivaldi și-a pus puternic amprenta asupra dezvoltării Barocului muzical. Autorul celebrului ciclu de concerte "Anotimpurile" a venit pe lume în urmă cu 337 de ani, adică în anul 1678, în ziua de 4 martie. Până în 1739 (cu doi ani înainte de stingerea sa din viață) venețianul a compus peste 50 de opere, nenumărate concerte, sonate, oratorii și sinfonii, publicate în 12 colecții. Puține lucruri sunt cunoscute în privința carierei artistului; cert este, însă, că Vivaldi a decis de timpuriu să se dedice vieții bisericești. Talentul muzical i-a fost încurajat și șlefuit de tatăl său, el însuși violonist; Antonio a fost singurul dintre cei opt copii ai familiei căruia i s-a oferit o educație muzicală.

În 1703 Antonio Lucio Vivaldi a devenit profesor de vioară la Ospela della Pietà, unul dintre cele patru orfelinate venețiene, unde va rămâne (cu mici pauze de călătorie în străinătate) până în 1740. Deși muzicianul a scris cu entuziasm și creații pentru scenă, concertul instrumental a fost, încă de la început, punctul central al creației sale, în acest gen existând peste 500 de opusuri.

Ca mulți alți compozitori ai epocii sale, după trecerea sa în eternitate, în 1741, Vivaldi a căzut în uitare, muzica lui fiind considerată desuetă. Abia odată cu redescoperirea creației bachiene, după mai bine de un secol, lumea a redevenit conștientă și de geniul artistic al lui Antonio Vivaldi. Muzicologul Alberto Gentili este cel care a contribuit, la începutul secolului XX, la aducerea la lumină a multor opusuri vivaldiene considerate până atunci pierdute.

Iată și câteva lucruri poate mai puțin cunoscute despre Antonio Vivaldi:

- Vivaldi avea părul roșu, lucru cu totul neobișnuit în Italia acelor vremuri. Deși purta perucă, artistul era cunoscut drept «preotul roșu».

- În 1715 compozitorul a scris o operă, intitulată «Arsilda, regina din Ponto», ce avea ca subiect povestea de dragoste dintre două femei - Arsilda și Lisea. Opera a fost cenzurată, dar Vivaldi a reușit, totuși, să o pună în scenă după un an.

- Dovadă a inovațiilor compozitorului stă și pamfletul "Il teatro all moda", apărut în 1720, în care Vivaldi era denunțat pentru stilul său modern. Autorul pamfletului era Benedetto Marcello și, deși documentul nu face referire directă la Vivaldi, el înfățișează un înger purtând o pălărie de preot și cântând la vioară; de asemenea este inclus cuvântul ALDIVIVA, o anagramă pentru A.Vivaldi.

- Multe dintre creațiile muzicianului au fost scrise pentru fetele din orfelinatul Pietà și interpretate pentru prima dată de acestea. Este și cazul oratoriului «Juditha triumpahns», în care toate rolurile au fost cântate de tinerele femei.

- Johann Sebastian Bach era unul dintre admiratorii muzicii lui Vivaldi. De altfel, compozitorul german a avut multe de învățat în exercițiile sale de transcriere a unor opusuri ale artistului italian.

- Vivaldi a cântat pentru Papa Benedict al XIII-lea în 1722, când a fost invitat la Roma.

- În ciuda succesului său imens, ultimii ani de viață au fost grei din punct de vedere financiar pentru Vivaldi, care a fost nevoit să vândă multe dintre manuscrisele sale pentru a se putea întreține. Artistul s-a stins din viață din cauza unei infecții interne și a fost înmormântat la Viena, în cimitirul săracilor. La ceremonia sa de înmormântare a cântat în cor și Joseph Haydn, atunci în vârstă de nouă ani.

În fiecare zi de luni și până vineri, în săptămâna 20-24 aprilie 2015, sunteți invitați, de la ora 12.00, să aflați mai multe despre viața și creația lui Antonio Vivaldi. Muzicianul este «Compozitorul săptămânii» la Arpeggio.

Irina Cristina Vasilescu