Recomandări Înapoi

Ansamblul I Fagiolini - albumul The Other Vespers: Music box, 12 iunie

Publicat: vineri, 9 Iunie 2017 , ora 16.46

Un album lansat în 28 aprilie 2017 de casa Decca - în preambulul aniversării lui Claudio Monteverdi, de la nașterea căruia s-au împlinit în 15 mai, 450 de ani. Protagonist este ansamblul I Fagiolini condus de Robert Hollingworth, un ansamblu britanic pe care l-am mai ascultat în cadrul emisiunii Music box și pe care l-am admirat pentru vocile frumoase, coeziune și știința stilului. Albumul The Other Vespers este al șaptelea pe care ansamblul I Fagiolini l-a înregistrat cu muzica lui Claudio Monteverdi și al doilea apărut la casa Decca.

Celelalte vecernii - The Other Vespers; celelalte vecernii, adică cele compuse de Claudio Monteverdi după anul 1613, când s-a mutat la Veneția, pentru a fi maestru de capelă al Bisericii San Marco. San Marco, un simbol spiritual și muzical, prin numele de compozitori care și-au legat activitatea de celebra bazilică; însă în momentul când Monteverdi și-a început activitatea acolo, exista un declin după perioada de strălucire din vremea lui Giovanni Gabrieli. Veneția la granița secolelor al XVI și al XVII-lea, este ilustrată în muzica lui Giovanni Gabrieli, Magnificat a 14, admirabil interpretat de ansamblul I Fagiolini, ansamblul vocal The 24 și The English Cornett & Sackbut Ensemble. Toate, sub conducerea lui Robert Hollingworth.

Iată un album care pune în lumină o parte mai puțin cunoscută și înregistrată a repertoriului lui Claudio Monteverdi, unul dintre compozitorii providențiali care în jurul anului 1600 au făcut trecerea de la stilul renascentist la cel baroc. Este vorba despre lucrări religioase scrise în ultima parte a vieții sale, după 20 ani de experiență ca maestru de capelă al Bisericii San Marco din Veneția. Suntem în fața unui maestru; așa cum remarcă și Robert Hollingworth, avem un Monteverdi care aduce noutatea barocului, exprimată în interesul acordat liniilor melodice ale vocilor soliste, acompaniamentul instrumental și virtuozitatea discursului vocal. Pe de altă parte, Renașterea este încă prezentă în armoniile folosite și în chiar faptul că în prim plan avem ansamblul vocal. Și în plus, îl avem pe originalul Monteverdi într-o muzică foarte expresivă, făcută pentru a-și impresiona auditoriul. Iar pentru urechile noastre de astăzi, în aceste înregistrări avem și noutatea unui ansamblu instrumental care folosește instrumente de epocă, așa cum este cornetto muto, un instrument de suflat astăzi dispărut.

Anul acesta sărbătorim 450 ani de la nașterea lui Claudio Monteverdi, iar ansamblul I Fagiolini, considerat unul dintre cele mai bune ansambluri corale din Marea Britanie, sărbătorește cu acest disc 30 ani de la înființare. O reputație de invidiat are acest ansamblu coral înființat în 1986 ca formație a Universității din Oxford: premii, concerte pe scene prestigioase, o legătură privilegiată cu BBC, care i-a și invitat în repetate rânduri pe scena festivalului BBC Proms. I Fagiolini este un ansamblu specializat în muzică renascentistă și contemporană; de altfel, precedenta dată când i-am ascultat la emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical a fost atunci când am prezentat albumul Amuse bouche care cuprindea lucrări franceze de secol XX, un album pe care-l puteți reasculta în această vară în cadrul emisiunii Album de vacanță.

Critica internațională a apreciat deja la superlativ albumul The Other Vespers, remarcând omogenitatea ansamblurilor, puterea de a recrea spațiul sonor al Veneției secolului al XVII-lea în deplina lui măreție, expresivele accelerando. Eu adaug oportunitatea de a asculta un repertoriu pe care prea rar avem ocazia să-l savurăm.

Cristina Comandașu