Evenimentele săptămânii Înapoi

Aniversare Placido Domingo - 50 de ani de la debutul pe scena Operei de Stat vieneze

Publicat: miercuri, 17 Mai 2017 , ora 11.25

Era …tot luna mai, ca și acum, doar că…19 mai 2007, când am comentat prima dintre cele 4 gale aniversare « DOMINGO - 40 », desfășurată la Staatsoper din Viena (celelalte 3 având loc la Teatrul Metropolitan din New York, Teatrul Liceo din Barcelona și Opera Regală Covent Garden din Londra).

Și am început atunci cu un citat dintr-un articol, citat care se dovedește a fi valabil și în aceste zile : Nici o Anna Netrebko și nici un Rolando Villazon nu au reușit să facă azi la Viena, o asemenea vâlvă ca Placido Domingo. El este și va rămâne probabil, pentru încă mulți ani, cel mai mare - « immer noch der Größte » - scria autorul acestor rânduri în Salzburger Nachrichten și, îmi permit să subliniez, anul 2007 era anul în care cuplul artistic Netrebko-Villazon obținuse cele mai mari succese ale sale.

Placido Domingo, la Viena, « immer noch der Größte »

După 10 ani trecuți, la Viena, Placido Domingo este - așa cum preconiza și cronicarul - « immer noch der Größte ». Doar că, de data aceasta, pe 19 mai sunt 50 de ani de sărbătorit.

50 de ani de iubire și fidelitate între Domingo și vienezi, o jumătate de veac… și o emoție care a trecut, în numai câteva zile, dincolo de iubitorii operei, luând în stăpânire radiodifuziuni din întreaga lume.

Căci, mai multe radiodifuziuni membre ale Uniunii Europene de Radio și-au tulburat brusc programul serii de vineri, 19 mai, pentru a prelua ÎN DIRECT spectacolul propus de opera vieneză cu ocazia acestei aniversări. Și, odată cu ele, Radio România Muzical.

Va fi o "Seară de operă" care, la rândul ei, vă promit să justifice orice modificare a programului dumneavoastră. Cu comentarii avizate - oferite de invitatul meu în studio, baritonul Nicolae Constantinescu și relatări, chiar din culisele Operei de stat vieneze, împărtășite nouă de basul Dan Paul Dumitrescu - unul dintre artiștii participanți la spectacolul serii. O seară în care vom spune tot ce e demn de spus și de transmis mai departe despre marele, unicul, legendarul - deja! - Placido Domingo, o seară în care îl vom asculta cântând Verdi pe sărbătorit, precum și pe invitații săi: Ramon Vargas, Ana Maria Martinez, Sonya Yoncheva, Dmitri Korchak, ș.a.

Seara de operă - transmisiune directă-eveniment. Vineri, 19 mai, de la ora 20.00.

Luminița Arvunescu