Recomandări Înapoi

Aniversare Nelly Miricioiu la 'Opera și vedetele ei': 31martie

Publicat: miercuri, 29 Martie 2017 , ora 13.44

"…Diva care poate să cânte orice la fel de bine…", "un fenomen vocal rar întâlnit în ultima vreme…", "…o solistă din România, capabilă să ridice sala în picioare…" Astfel de aprecieri au însoțit evoluțiile sopranei Nelly Miricioiu.

În 1981 a părăsit România, an în care debutul internațional, de la Opera din Glasgow, în "Traviata", a constituit începutul unui lung șir de apariții încununate de succese pe marile scene ale lumii. După Opera din Glasgow, a urmat, pentru Nelly Miricioiu, debutul la Royal Opera House Covent Garden din Londra, în rolul Nedda din Paiațe de Leoncavallo, alături de Jon Vickers și Pierro Cappuccilli.

Porțile temutului templu din Milano - Teatro alla Scala - i s-au deschis chiar când a împlinit 31 de ani, Nelly Miricioiu interpretând rolul titular din opera donizettiană "Lucia di Lammermoor". Anul 1989 i-a adus și debutul la Opera Metropolitan cu Mimi din opera "Boema" de Puccini. "Rămân în continuare româncă, născută la Adjud, în 31 martie 1952." - îi place sopranei Nelly Miricioiu să spună. O artistă care a colindat întrega lume și care a fost aplaudată în: Traviata, Boema, Madama Butterfly, Adriana Lecouvreur, Francesca da Rimini, Ernani, Luisa Miller, Vecerniile siciliene, Don Carlo și în multe alte opere.

Memorabilă rămâne și colaborarea sa cu Opera Rara, sub egida căreia a susținut concerte și a imprimat discuri cu partituri mai puțin cunoscute din creația lui Rossini, Mercadante, Paccini și Donizetti.  De altfel, artista declară în acest sens: "Sunt întru totul de părerea unui critic care a spus - Prefer să ascult o operă rară decât varianta numărul 100 de Traviata."

În pagini donizettiene înregistrate, sub egida Opera Rara, de Nelly Miricioiu, cu David Parry la pupitrul dirijoral, o veți asculta pe îndrăgita artistă, la rubrica Opera și vedetele ei, în 31 martie, când își sărbătorește ziua de naștere. (Vineri, 31 martie 2017, ora 11.00)

Jeanine Costache