Recomandări Înapoi

André Previn - Interpretul zilei, joi, 6 aprilie

Publicat: miercuri, 5 Aprilie 2017 , ora 20.17

Cunoscutul dirijor, pianist și compozitor André Previn împlinește astăzi 88 de ani, pe care îi marcăm dedicându-i rubrica Interpretul zilei la Radio România Muzical. Este deținător al unor importante premii și distincții pentru impresionanta sa activitate muzicală, printre care se numără Crucea de Merit oferită de Austria și Germania, Premiul Glenn Gould, Premiul pentru întreaga carieră din partea Centrului Kennedy, a Orchestrei Simfonice din Londra și a Gramophone Classic FM, premii Grammy pentru întreaga carieră și pentru 10 dintre înregistrări ale sale.

Invitat în mod regulat de marile orchestre ale lumii, André Previn are o bogată istorie în colaborarea cu Orchestra Simfonică din Boston, Orchestrele Filarmonicilor din New York și Viena. A fost director artistic al Orchestrei Simfonice din Houston, al Orchestrei Simfonice și Filarmonicii Regale din Londra, Filarmonicii din Los Angeles, Orchestrei Simfonice din Pittsburgh.

Ca pianist, André Previn a interpretat și înregistrat recitaluri de lied, muzică de cameră și jazz. Are și o carieră componistică importantă, printre lucrările sale de mare succes numărându-se opera ”Un tramvai numit dorință” și Concertul pentru vioară și orchestră ”Anne-Sophie”, dedicat cunoscutei interprete Annei-Sophie Mutter, care i-a fost cea de-a cincea soție, din 2002 până în 2006. Iar pentru coloane sonore scrise de el, a primit nu mai puțin de patru premii Oscar.

André Previn în prim plan la Radio România Muzical - joi, 6 aprilie, de la ora 10.00, la Arpeggio.

Andreea Chiselev