Colectia de Jazz - Jazz in Romania Înapoi

Anca Parghel - inedit

Publicat: miercuri, 4 Aprilie 2012
Va oferim in aceasta emisiune ultimele inregistrari de studio de la Radiodifuziunea Romana realizate in anul 2007 de Anca Parghel – one woman show – vocalista, pianista, compozitoare, lidera de grup.

Amintiri despre Anca Parghel la Colectia de Jazz: momente inedite, emotionante petrecute in cabinele de inregistrari radio sau in concerte, atunci cand vocea marii noastre interprete de jazz devenea pasarea maiastra care prin cantul ei ne aduce lumina si bucurie in suflete.


Ne-a vorbit despre Anca Parghel inginerul de sunet Calin Gibescu, colegul nostru din radio, care a contribuit in repetate randuri la realizarea inregistrarilor Ancai Parghel si ale altor interpreti de jazz de la noi sau invitati din strainatate.

„A vorbi despre despre Anca Parghel inseamna a marturisi frumusetea cantecului – nesfarsita gratie care ne picura in inima, balsamul care ne vindeca sufletul. A vorbi despre Anca Parghel inseamna a iesi in intampinarea harului. Vocea ei - atat de luminoasa, de limpede, de curata, asemenea unei picaturi proaspete de roua, care te insoteste pana sus de tot, intr-un zbor nemarginit, la stele. Si intr-adevar, felul ei de a canta era unic, inexprimabil, imposibil de atins. Era un om evoluat spiritual, care constientiza ca vocea ei superba este un dat divin, un vehicul prin care harul lui Dumnezeu se revarsa catre noi toti. Acesta era cantecul pasarii unice, Anca Parghel.”


Cu sensibilitate, cu respect, cu multa pasiune pentru muzica de calitate s-a aplecat inginerul de sunet Calin Gibescu asupra materialelor inregistrate pe banda magnetica de Anca Parghel. Unele teme, realizate „a cappella”, prin inregistrari succesive, au fost apoi mixate de Calin Gibescu. Aceasta minunata munca de studio a fost apreciata si peste hotare, tema intitulata „Si daca...”, compusa si interpretata de Anca Parghel, pornind de la poezia lui Mihai Eminescu, a fost distinsa cu premiul intai la Novi Sad, la Concursul de inregistrari audio TAKTONS 2011, un concurs denumit simbolic „festivalul sunetului frumos”.

Despre istoria inregistrarilor Ancai Parghel (din anul 2007) precum si despre reactia juriului de la Novi Sad ne-a vorbit Calin Gibescu. Ascultati aceasta editie a Colectiei de Jazz: Anca Parghel – inedit, urmariti si arhiva noastra audio pentru a afla mai mult despre marea noastra interpreta de jazz:

In memoriam Anca Parghel


Emisiunile In memoriam Anca Parghel:

Colectia de Jazz  3 decembrie 2011

Colectia de Jazz  4 decembrie 2011