Recomandări Înapoi

A piacere în zi de sărbătoare, de 1 mai

Publicat: luni, 25 Aprilie 2016 , ora 9.14


" Un delir plin de inventivitate, o furie care animă toate aceste momente, "Frumoasa Elena" este una dintre cele mai bune creații ale lui Offenbach. Are pagini pentru cunoscători și refrene pentru cei mulți",  se scria în cronica din Le Constitutionnel imediat după premiera operetei "Frumoasa Elena" , în decembrie 1864. De atunci și până astăzi opereta lui Offenbach este una dintre cele mai populare pagini din întreaga sa creație.

Uvertura acestui opus este primul moment al ediției din prima zi de Paște a emisiunii A piacere. Popularitatea este nota dominantă a întregului. Este vorba despre popularitatea pe care au avut-o lucrările din primul moment, ca în cazul operetei "Frumoasa Elena", au căpătat-o după moartea creatorului, ca în cazul Suitei "Carnavalul animalelor", pe care Saint Saens nu a dorit să o prezinte niciodată, pentru a nu-i strica imaginea de care se bucura sau au dobândit-o în timp, ca în cazul Micii serenade de Mozart.

Fiecare lucrare are povestea sa, poveste care poate face ascultatorul să fie mai interesat, poate. Sunt istorii de demult sau istorii actuale. "Anotimpurile", celebrele concerte pentru vioară și orchestră de Antonio Vivaldi, au căpătat un plus de interes în ultima vreme, în ochii unora dintre noi, datorită interpretarii aparte a lui Nigel Kennedy si a povestii create în jurul ei.

În cele din urmă, indiferent de poveste sau de popularitate, toate aceste opusuri oferă bucuria sonorităților agreabile. Uvertura operetei "Frumoasa Elena" de Offenbach, "Mica serenadă" de Mozart, Suita extrasă din baletul "Coppelia" de Delibes, Suita "Carnavalul animalelor" de Saint Saens, ciclul de concerte "Anotimpurile" de Vivaldi, sunt lucrările pe care le-am pregătit pentru a întregi atmosfera de Paște prin sunete.

Vă aștept pe 1 mai, de la ora 19,00, la A piacere.


Simona Dumitriu