Ecouri din școli

Arhiva : 2023 | 2022 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Școala Ion Ghica Iași

Publicat: vineri, 8 Decembrie 2017 , ora 13.37
 


Prin programul național "Ascultă 5 minute de muzică clasică", Radio România Muzical pune la dispoziția școlilor cele mai importante piese muzicale din repertoriul românesc și universal, însoțite de scurte explicații special gândite pentru a deschide gustul celor mici către muzica clasică, dar și pentru formarea unor biblioteci muzicale care pot fi folosite ca material didactic la orele de curs. În felul acesta, dincolo de informația teoretică despre muzică studiată la școală, elevii au acces nemijlocit la înregistrări de mare valoare artistică, așa cum se întâmplă și la Școala Gimnazială Ion Ghica din Iași.

"Proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică este foarte important și util în viața elevilor deoarece muzica clasică ne inspiră, ne dă imaginație foarte multă și… este foarte frumoasă."

Ați ascultat muzică clasică doar la școală sau ascultați și acasă?

"Eu ascult muzică clasică și acasă, când fac temele, deoarece mă relaxează în timp ce scriu."

"Eu mai ascult muzică clasică atunci când trebuie să mai desenez ceva la desen."

Aveți compozitori preferați?

"Îmi place mult Beethoven pentru că inspiră foarte multă armonie. Îmi place muzica clasică, pentru că ea este în armonie deplină. Fiecare melodie este unică. Nu știu de ce unor copii nu le place muzica clasică."

Sunt interesante orele la care faceți audiții?

"Da. Trebuia să ascultăm mai mult de 5 minute de muzică clasică deoarece aceasta ne adaugă un plus în cultura noastră generală și este foarte important. Ne dă foarte mult curaj. De exemplu mie îmi dă foarte mult curaj de a vorbi, de a mă exprima."

"Muzica clasică nu ar trebui să fie uitată și chiar să înceapă să asculte cât mai multă lume acest tip de muzică."

"Mie îmi place foarte mult Mozart. Chiar aseară am căutat și am ascultat cel puțin 20 de minute și îmi venea pur și simplu să desenez, pentru că mie îmi place foarte mult și desenul. Ș, în timp ce ascult muzică, mă relaxez și îmi sporește creativitatea."

Domnule profesor Cristian Juncă, am constatat că elevii Școlii Gimnaziale Ion Ghica din Iași sunt interesați de acest proiect "Ascultă 5 minute de muzică clasică" inițiat de Radio România Muzical.

"Elevii sunt interesați de muzica clasică în general, mai ales de concursul care se desfășoară pe pagina proiectului. Consider că ar trebui în toate școlile să se deruleze acest proiect. Toți profesorii de muzică ar trebui să asculte mai mult muzică clasică cu elevii lor. Vedeți, acum se prezintă foarte multă muzică kitsch, nu mai vorbim de "manelizarea" care se produce în rândul societății, și-atunci muzica clasică ajută elevii să conștientizeze că există ceva mult mai frumos decât ce ascultă ei în permanență pe canalele media."

Este important ca profesorul de Educație muzicală să beneficieze de un astfel de material didactic?

"Da. Materialele vin în sprijinul profesorului de muzică. Pe pagina proiectului există o bibliotecă cu toate aceste audiții din care profesorul poate să-și extragă ceea ce dorește. Sunt pentru diferite niveluri, de la clasele mici până la clasele mari, deci profesorul ar putea să-și aleagă orice fel de audiție ar dori."

Mona Vâlceanu- Radio România Iași