Ecouri din școli

Arhiva : 2023 | 2022 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Școala Bogdan Vodă din Rădăuți, județul Suceava

Publicat: marți, 18 Octombrie 2016 , ora 12.28
 

Începând din 10 octombrie 2016, proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică", inițiat de Radio România Muzical, se aude în școlile de pe întreg teritoriul României. Și în Școala Bogdan Vodă din Rădăuți, județul Suceava, unde am stat de vorbă cu domnul profesor de educație muzicală, Alexandru Domnari:

"Salut această inițiativă a postului Radio România Muzical și consider că această inițiativă vine în ajutorul nostru, ca profesori de educație muzicală, în primul rând prin asigurarea unui material de calitate în ceea ce privește muzica clasică, dar nu în ultimul rând și asigurarea unei descrieri foarte deosebite a lucrărilor prezentate în cadrul acestor audiții. Mi-a plăcut abordarea stilurilor de muzică - foarte variate, din toate epocile istoriei muzicii și, în al doilea rând, prezentarea acestor piese e succintă, este la obiect și cred că merge exact pe fixarea cunoștințelor, mai ales că reușește să capteze foarte bine atenția elevului prin concursuri."

"Ascultă 5 minute de muzică clasică" înseamnă pentru elevii din școli posibilitatea de a asculta săptămânal două piese muzicale însoțite de explicații, dar și posibilitatea de a participa la un concurs derulat pe pagina proiectului.

Cum au primit copiii acest proiect? Am stat de vorbă cu câțiva dintre aceștia.

"Mă numesc Teodor Ungureanu. Sunt în clasa a VI-a A. Când a fost prezentat acest proiect am considerat că este o ocazie prin care pot afla date despre compozitori și interpreți și de a înțelege mesajul muzical pe care vor să-l transmită iubitorilor de muzică clasică. Muzica clasică este foarte liniștită, te relaxează."

"Mă numesc Ana Licol, sunt în clasa a VI-a B, la Scoala gimnazială Bogdan Vodă - Rădăuți. Mi s-a părut o idee foarte bună, deoarece s-au ales două piese din epoci diferite - o piesă contemporană și una veche. A doua mi-a plăcut mai mult; a fost mai melodioasă și mai liniștită, cea de Einaudi. Am scris despre momentele în care suntem triști și apoi ne dăm seama că dacă ascultăm muzică sigur vom fi mai fericiți."

"Pe mine mă cheamă Gabriela Istatai și sunt în clasa a V-a B. Muzica clasică te calmează dacă ai vreo problemă emoțională sau intelectuală. Când vin de la școală am foarte multe teme, trebuie să învăț foarte mult pentru test. Am scris despre cum mă simt eu când ascult muzică clasică."

"Mă numesc Elena Gabriela Ștal, sunt în clasa a VI-a A la Școala gimnazială Bogdan Vodă din Rădăuți. Am o părere foarte bună despre acest proiect. În aceste 5 minute de muzică clasică, copiii inspirați și talentați la acest subiect ascultă cu mare plăcere muzica. În ora în care domnul profesor ne-a prezentat acest proiect toți copiii erau încântați și bucuroși. Le-aș recomanda colegilor mei să asculte deoarece este o muzică ce te relaxează și te liniștește în orice momente ale zilei."

"Mă numesc Ioana Chiperciuc și sunt în clasa a V-a B la Școala gimnazială Bogdan Vodă, Rădăuți. Mie mi-a plăcut deoarece este o muzică ce te relaxează în timp ce o asculți, indiferent de ce problemă ai. Mi-a plăcut mai mult Rapsodia Română nr.2 de George Enescu, pentru că mi-am amintit de perioadele când stăteam cu bunica, la țară."

Vă invit să vizitați pagina proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" secțiunea Ecouri din școli. Acolo puteți vedea și compunerile realizate la ora de muzică, inspirate de proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" la Școala Bogdan Vodă din Rădăuți, județul Suceava.

Reportaj de Cristina Comandașu