Ecouri din școli

Arhiva : 2023 | 2022 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

'Ascultă 5 minute de muzică clasică' - Școala 'Gheorghe Țițeica', Craiova

Publicat: marți, 12 Aprilie 2016 , ora 12.35
 

8 aprilie 2016, Școala "Gheorghe Țițeica" din Craiova - locul de unde vin foarte multe răspunsuri corecte la concursul din cadrul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Am vrut să aflu cât de important este acest proiect pentru copii.

"În primul rând, ne recreăm foarte mult și ne informăm și suntem mai dezghețați. Muzica clasică, simfonică este un ajutor în ziua de astăzi. "

"Am descoperit că melodiile mai vechi sunt chiar mai frumoase decât cele moderne."

"Un concurs nu este ceva așa de important, este mai importantă muzica deoarece ea te liniștește, te calmează în orice moment și te face să te simți mult mai bine."

Înainte de a exista acest proiect, știați de Radio România Muzical?

"Da, am mai auzit de el și chiar am și ascultat."

"Este o experiență interesantă…"

"…foarte educativă! Faptul că noi nu ascultăm acasă muzică clasică și faptul că noi intrăm pe acest concurs și răspundem pentru a avea șansa de a câștiga."

Orele de muzică sunt predate la Școala "Gheorghe Țițeica" din Craiova de profesoara Liana Radu:

"Ne este foarte util pentru că, altfel, copiii acasă nu prea au timp să asculte muzică clasică. Mulți mi-au mulțumit când le pun aceste 5, 10, 15 minute. Cred că este foarte important pentru că oricine poate să acceseze radioul și acum și pe internet fără nici o problemă și poate să asculte oricând. Și muzica cultă, eu le-am spus… când vrei să înveți poți să asculți Bach, poți să asculți Haydn, Mozart și poți să reții mult mai bine. Mulți copii mi-au spus că am dreptate."

A fost o experiență interesantă să particip la ora de muzică a profesoarei Liana Radu din Craiova, la una dintre clasele a V-a.

"Eu cred că din asta putem câștiga mai multă experiență. Eu, una, practic pianul și mă bucur foarte mult că putem asculta muzică la ore."

"Mi se pare foarte important, deoarece în zilele de astăzi noi, copiii, ascultăm numai melodiile care sunt la modă pe piață, iar ascultând puțină muzică mai veche, clasică, ne putem dezvolta și simțul muzical."

Cine ascultă muzică atunci când își face lecțiile?… Aproape toate mâinile ridicate!

Cine a încercat să-și facă lecțiile ascultând una din piesele din proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică"?

"Eu."

Cum a fost?

"Păi, mie mi s-a părut mai liniștitor și mi-a dat mai mult timp de gândire. Nu am obosit chiar așa de repede și chiar am reușit să-mi fac temele mult mai bine decât de obicei."

Am mai auzit alți copii care spun că "ce ne trebuie domnule muzică la școală, că mai pierd timpul și cu asta".

"Muzica este, într-un fel, liniștire sufletească; te ajută să fii mai liniștit. Muzica ocupă un loc foarte important pentru noi, pentru că avem atâtea lecții de făcut, obosim foarte ușor, avem teze, lucrări… și-n același timp, o oră pe săptămână de muzică cred că este destul de bună."

Știați că există Radio România Muzical înainte de proiectul ăsta?

"Da."

De unde știați?

"Dimineața, merg în fiecare zi la bunica și acolo ea ascultă acest radio."

Asta înseamnă că e un radio de bătrâni sau nu e tocmai așa?

"Nu. Îl ascult și eu."

...Copiii de la Școala "Gheorghe Țițeica" din Craiova.

Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" inițiat de Radio România Muzical - un succes confirmat!

Reportaj realizat de Cristina Comandașu