Arhivă articole : Ecouri din școli

Arhiva : 2023 | 2022 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

Ascultă 5 minute de muzică clasică - Colegiul Național 'Carol I', Craiova

Publicat: luni, 11 Aprilie 2016 , ora 11.49
 

În 8 aprilie 2016 am vizitat unul dintre liceele de prestigiu ale Craiovei, Colegiul Național "Carol I", pentru a sta de vorbă cu elevii implicați în Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică". M-a interesat în primul rând să aflu dacă acest proiect le este cu adevărat util.

"Mă numesc Pisică Daiana. Eu cred că ne ajută foarte mult, pentru că tinerii din ziua de astăzi nu mai ascultă muzică clasică. De aceea, acest concurs mi-a îmbogățit un pic cultura muzicală. Noi facem și la școală audiție muzicală. Acum, fiind clasa a XII-a, nu mai participăm la concurs noi, în schimb facem audiție muzicală la școală."

"A fost folositor! Permiteți să mă prezint. Numele meu este Dică Andrei. A fost o experiență interesantă deoarece la noi, nu neapărat în Craiova, dar la nivel național, nu este promovată muzica clasică. Am ascultat opere destul de cunoscute."

"Mă numesc Toma Mihaela și proiectul mi s-a părut foarte interesant în primul rând pentru că ne îmbogățim cultura muzicală, lucru care ar trebui făcut nu doar 5 minute, ci mai mult. Acest stil de muzică e foarte bine lucrat și, cumva, ne și relaxează. Cel puțin pe mine mă relaxează să ascult muzică clasică și eu un proiect foarte bine realizat."

"Simeanu Eduard. Muzica clasică este și un mod foarte bun de comunicare nu numai cu elevii, ci cu toți oamenii și mă bucur că a început să fie promovată în România, deoarece în țara noastră nu prea este promovată ca în alte țări. Muzica clasică ne face să ne simțim bine, să ne destăinuim… mergeam la operă când eram mic, cu bunicii mei, și în ultimul timp nu am mai făcut acest lucru. Muzica clasică mi-aduce aminte de acele vremuri."

Elevi ai Colegiului Național "Carol I" din Craiova, care au ascultat muzică clasică la orele de muzică grație proiectului Radio România Muzical "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Elevi care au o inimoasă profesoară de muzică, Mihaela Vasilcoiu:

"A fost foarte bine primită acest proiect atât de elevi, cât și de noi, profesorii de muzică. Într-adevăr, este un ajutor, un fel de material didactic foarte la îndemână. Îl folosim, bineînțeles, pentru exemple muzicale, în special la istoria muzicii și nu numai. Și la cei mici a prins foarte bine și să zicem că li s-au clarificat anumite fragmente muzicale, pentru că ei tot timpul asociază mai mult cu desene animate, ca și coloană sonoră la diferite filme, reportaje. Și, practic, acum am reușit să obținem ce urmărim noi, ca profesori, să recunoască fragmentul, titlul și compozitorul. Bineînțeles, eu zic că un tânăr cu un bagaj de cunoștințe complet înseamnă și muzică clasică." - Profesor Mihaela Vasilcoiu din Craiova

Așadar, un proiect câștigător pentru elevi și pentru profesori - "Ascultă 5 minute de muzică clasică", inițiat de Radio România Muzical!

Reportaj realizat de Cristina Comandașu