Arhivă articole : Reportaje

Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 |

AUDIO. Proiectul 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' - Carrefour Băneasa

Publicat: joi, 27 Octombrie 2016 , ora 9.48
 

O seară obișnuită de miercuri, ziua din inima săptămânii de lucru, se încheie pentru unii oameni cu o vizită la Orchestra de Cameră Radio, sau la teatru, sau la cinematograf. Însă marea majoritate își dorește să termine cât mai repede ziua și să ajungă acasă. Numai că toți oamenii simt nevoia de frumos, dar nu știu cum să îl găsească. Într-o stare de agitație generală i-am găsit pe oameni miercuri seara în magazinul Carrefour Băneasa. Prinși între goana după cele trebuincioase și dorința de a fugi cât mai repede, destul de mulți au ridicat urechile când pe sistemul de amplificare al magazinului s-au auzit cele cinci minute de muzică clasică. Iată câteva dintre reacțiile celor prezenți.

"Îmi place foarte mult, să știți... Prefer muzica veche, în general. Uite, aceasta este frumoasă, sau chiar terapeutică. Nemaipomenită, nu ca altele. Chiar mă durea capul când am intrat în magazin. Aceasta însă este foarte frumoasă!"

"Se aude foarte plăcut. Te liniștește atunci când faci cumpărături. Nu am mai auzit de mult timp în spațiul acesta o astfel de muzică…"

Cum vi se pare această idee de a aduce muzica clasică aproape de oameni?

"E o idee foarte bună, pentru că mai uităm de grijile cotidiene și chiar ne ajută. Ne liniștește, câtuși de puțin. Așa mi se pare, e plăcut…"

Clienții magazinului au avut ocazia, grație postului Radio România Muzical, Concerto grosso în Re major op.6 nr.5 de Georg Friedrich Handel și să își ia astfel doza homeopată de frumos. Iată cum au reacționat la această lucrare:

"E foarte bună, mai relaxantă consider, mai ales în agitația din supermarket."

Este un proiect al nostru, Radio România Muzical, intitulat Ascultă 5 minute de muzică clasică, care își propune să aducă muzica mai aproape de oameni. Cum vi se pare această idee?

"Da, e o idee foarte bună! Chiar te detașezi de stresul cotidian, deci mi se pare extraordinar."

"Este foarte bună! Să faci cumpărăturile pe un fond muzical este nemaipomenit. Muzica este o mângâiere a sufletului. Ce poate fi mai bun decât muzica?..."

Într-adevăr, e o întrebare cât se poate de bună, cu un răspuns greu de găsit. Însă până la finele acestei luni vă mai puteți găsi doza de frumos în cele mai surprinzătoare locuri, prin intermediul proiectului 'Ascultă 5 minute de muzică clasică'.

Reportaj realizat de Radu Mihalache