Arhivă articole : Reportaje

Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 |

AUDIO. Ascultă 5 minute de muzică clasică la Școala gimnazială Constantin Brâncuși, București

Publicat: vineri, 27 Octombrie 2017 , ora 14.43
 

Cristina Comandașu a vizitat în 25 octombrie 2017 Scoala Constantin Brâncuși din București, pentru a sta de vorba cu elevii de acolo și profesoara lor de muzică, Irina Stan, despre cât de util este proiectul Radio România Muzical Ascultă 5 minute de muzică clasică.

 "Mie mi se pare că este foarte util, deoarece în ziua de azi nu se mai ascultă muzică clasică și acest proiect ne dă o oportunitate să ascultăm muzică clasică.


De ce ar fi important să ascultăm muzică clasică?

- Pentru că muzica clasică ne dezvoltă intelectul, ne dezvoltă atenția și muzica clasică ne face mai fericiți.

- Pentru mine a fost o experiență minunată acest proiect. Am învățat lucruri noi despre compozitori foarte importanți și am avut șansa ca în fiecare oră să ascult 5 minute de muzică impresionantă.


E bine că sunt doar 5 minute sau ar merge și mai mult?

Ar merge și mai mult pentru că muzica clasică este frumoasă și merită să fie ascultată.


De ce e important să ascultăm muzică clasică?

- Pentru că e destul de relaxant și după atâtea ore la școală e frmos să ne spargem rutina și să ascultăm și altceva.

- Muzica clasică este foarte frumoasă. Sunt foarte mulți compozitori care merită ascultați. Nu mi se pare normal că oamenii au început să uite de acest gen de muzică. Este foarte variat și foarte frumos să ascultăm și ne dezvoltă atenția și ne relaxează.

- Mie mi-a plăcut întotdeauna muzica clasică și de fiecare dată când am ascultat o nouă lucrare mi s-a părut că fiecare lucrare are povestea ei și că fiecare compozitor, atunci când a compus o lucrare s-a gândit la un anumit lucru, și-a exprimat sentimentele pe portativ.


Tu cânți la un instrument?

Da. Cânt la pian de patru ani.


Proiectul acest este propus de Radio România Muzical. E important ca Radioul Public să se implice într-un asemenea proiect?

Este foarte important ca Radioul să se implice în acest proiect fiindcă anumită lume ascultă doar anumite posturi de radio, iar atunci când sunt curioși să afle ce alte posturi mai sunt dau peste Radio România Muzical și ascultă muzica clasică. Astfel, Radioul sponsorizează frumusețea.


Tu asculți Radio România Muzical?

Da. Ascult.

- Cred că Radio România Muzical inspiră oamenii și le dăruiește în fiecare zi un moment frumos, deoarece muzica clasică împărtășită tuturor este pur și simplu o minune, pe care, fiecare poate să o asculte în cadrul acestui radio.

- Noi nu știm atât de multe detalii despre fiecare compozitor în parte și aflăm așa, câte ceva, despre fiecare compozitor.

- Pentru mine, ora ideală de muzică înseamnă muzică, să ascultăm muzică, pentur că toți elevii ar trebui să împărtășească această iubire către artă și către frumosul dat de Dumnezeu și cred că este foarte importantă comunicarea dintre profesori și elevi.

- În ora noastră de muzică mi se îndeplinesc cam toate dorințele.

- Am participat la concurs și de acasă. De fiecare dată urmăresc când se schimbă întrebările și mă grăbesc să răspund corect și cu mare atenție la întrebările noi puse și să ascult de fiecare dată de mai multe ori, muzica.

- Acest proiect m-a făcut ca în timpul liber să ascult mai multă muzică clasică, eram un pic pasionat de ea, dar acum mi s-a dezvoltat și mai mult această pasiune.

- O melodie clasică este ca amprenta unui om. Este fiecare unică. Nimic nu este la fel în lumea asta.

Cât de util este pentru profesorul de muzică un asemenea proiect, precum Ascultă 5 minute de muzică clasică?

Profesor Irina Stan: Este un proiect foarte util, în primul rând, datorită faptului că ne pune la dispoziție un număr destul de mare de audiții muzicale pe care le folosim atât în cadrul lecțiilor, pentru că le găsim în legătură strict cu materia pe care noi o predăm în școală, dar sunt și audiții muzicale, poate unele mai puțin cunoscute pentru publicul larg, cu atât mai mult pentru copii. Sunt audiții care diferă ca stil componistic. Cred că tocmai lucrul acesta a plăcut foarte mult copiilor. Consider că proiectul este și ar trebui să fie unul de succes pentru că transmite foarte, foarte multe informații noi, copiilor. Noi, în cadrul școlii încercăm să implementăm la nivel de toate clasele.

Cristina Comandașu