Arhivă articole : Ecouri din școli

Arhiva : 2023 | 2022 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

AUDIO. Ascultă 5 minute de muzică clasică la Școala Sf Vineri din Ploiești

Publicat: marți, 24 Octombrie 2017 , ora 12.23
 

Suntem la o clasă a VII-a de la Școala "Sf. Vineri" din Ploiești. Ce ascultăm?

"Valsul nr.2"

Ce știi despre vals? Știe cineva ceva?

"Este compus de Șostakovici. Este o capodoperă a muzicii clasice."

Schimbăm registrul. Aceeași bucurie în ochii voștri. Ați recunoscut?

"Da. Corul sclavilor evrei de Verdi."

Cum ți se pare ideea ca 5 minute să ascultați muzică clasică?

"Mi se pare interesantă, pentru că nu toți copiii sunt învățați acasă să asculte muzică clasică. Unii ascultă numai muzică modernă."

Crezi că pleci cu sufletul un pic mai bogat după o astfel de întâlnire cu muzica clasică?

"Da."

Tu ai ascultat muzică clasică acasă? Erai familiarizată?

"Da, dar nu cu toate melodiile pe care doamna profesoară ni le-a adus la cunoștință."

Ați reușit să faceți niște copii să iasă din lumea lor, să-i faceți să se îndrăgostească de muzica fără vârstă, de muzica clasică.

"Știți cum e? Atunci când ceva ți se întâmplă bine și când ceva îți face bine, dorești să împărtășești și celor din jur binele acela, pentru că sunt mulți care nu se pot bucura datorită faptului că nu cunosc. Este o situație puțin delicată în învățământul artistic românesc pentru că sunt destul de mulți profesori necalificați."

Trebuie menționat în acest moment că stăm de vorbă cu profesorul Rodica Georgescu, de o viață putem spune profesor de muzică în județul Prahova.

"Un câștig pot să spun că este acest proiect Ascultă 5 minute de muzică clasică pentru cei care manifestă multă bunăvoință și nu au studiile superioare, dar ei, prin natura împrejurărilor, sunt obligați să intre la clasă ca și profesori de muzică. Ei bine, acest grupaj de lucrări muzicale îi ajută foarte mult în munca pe care o desfășoară la catedră. Foarte multe lucruri bune se petrec și s-au petrecut în școlile din mediul rural, unde acești colegi ai noștri folosesc acest material care este cu mare grijă ales.

Fiecare lucrare, după ce se termină are o poveste. Fie că este legată de interpret, fie că este legată de compozitorul care a creat-o, dar întotdeauna copiii află ceva despre lucrarea pe care au ascultat-o.

Radio România Muzical a manifestat un interes extraordinar pentru învățământul de artă - nu mă refer la cel vocațional, ci mă refer la acea oră de muzică pe care copii o au o dată pe săptămână. Ei s-au interesat, în primul rând, în discuțiile cu inspectorii de specialitate la nivelul țării, apoi cu profesori de muzică, au avut întâlniri și, în momentul în care s-a tras linie și s-au tras concluzii, Cristina Comandașu a hotărât să demareze acest proiect. Din punctul meu de vedere este o idee fericită și o felicit pentru această inițiativă. Mai mult decât atât, îi mulțumesc!"


Reportaj realizat de Simona Uță - Radio România Actualități