Arhivă articole : Ecouri din școli

Arhiva : 2023 | 2022 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

AUDIO. Ascultă 5 minute de muzică clasică la Liceul Grigore Moisil din Timișoara

Publicat: vineri, 15 Decembrie 2017 , ora 13.54
 


Suntem la Liceul Teoretic Grigore Moisil, la clasa a VII-a B, numele meu e Codruța Tomescu și predau Educație muzicală.

Cum sunt cele 5 minute de muzică clasică?

Cele 5 minute de muzică clasică sunt fascinante, balsam pentru sufletul nostru. Ne relaxăm și învățăm. Aflăm informații importante și, cu siguranță, ele rămân. Dezideratul meu este că ne creștem publicul pentru sălile de spectacole cu ajutorul acestui proiect.

Ce au ascultat copilașii?

Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" a devenit o prioritate și-atunci, de fiecare dată, ca să intrăm în atmosfera marii muzici facem audiția muzicală și pe urmă ne vedem de lecție.

Cum credeți că s-au transformat copiii după acest proiect?

Copiii s-au liniștit și să știți că am un feedback extraordinar de pozitiv. Dau mult mai mult randament. Adică ei au o stare de liniște, că muzica-și face treaba și are efectul ei magic, știm asta cu toții, și atunci dau mult mai mult randament. Noi suntem matematicieni, dar cu muzica - matematica sunetelor ne descurcăm foarte bine. Deci, e de bine și vă mulțumim tare mult pentru proiect!


De fapt, ce trebuie noi să urmărim este povestea de dincolo de note. Și avem o poveste foarte frumoasă la această lucrare Petrușka. O să faceți un salt în imaginația voastră din secolul XVI până în anul 1830, vă imaginați Rusia, Sankt Petersburg și un târg. Există trei personaje care cu ajutorul unui magician prind viață. Și vedem dacă sunetele ne inspiră și ne introduc în atmosfera pe care a creat-o Igor Stravinski prin lucrarea sa. Se aud și voci aici?

Nu.


Cum a fost pentru tine proiectul acesta? Ți-a plăcut muzica?

A fost frumos și relaxant și informațiile pe care doamna dirigintă ni le-a dat au fost speciale și foarte folositoare.

Ce ai aflat tu nou?

Eu am aflat nou despre mulți compozitori, lucruri interesante și că muzica ne dă o stare de liniște.

După acest proiect ai început să asculți și singură muzică clasică?

Da. Mie-mi plăcea de mai mult timp să ascult muzică clasică pentru că mă relaxa foarte bine și, da, am ascultat mult mai multă muzică clasică după acest proiect.

Care este compozitorul pe care ai început să-l îndrăgești după ce ai ascultat muzică clasică aici, la școală?

Am început să-l îndrăgesc pe Igor Stravinski pentru că muzica lui este foarte frumoasă și mă relaxează.

Crezi că vei merge mai des de acum la Filarmonică?

Da. Eu mergeam și când eram mai mică și chiar îmi plăcea. Și acum, că am ascultat mai multă muzică clasică, cred că o să merg de mai multe ori.

Merge matematica cu muzica?

Da, foarte bine.

Te relaxează muzica clasică și te bucură.

Ai început să distingi instrumentele muzicale după orele acestea?

Da, deoarece au fost din ce în ce mai multe. Am început să disting instrumentele muzicale datorită doamnei noastre diriginte.

La voi în telefoane sunt sigură că există muzică. Își va face loc și muzica clasică prin playlist-ul vostru?

Da. Am instalat de curând și aplicația Radio România Muzical și ascult câteodată când sunt mai trist sau supărat și mă relaxează.

Mai ales că am cunoscut foarte mulți compozitori de când am început acest proiect cu 5 minute de muzică clasică și mă relaxează foarte mult. Chiar e foarte faină.

Pentru mine, muzica clasică, când m-am gândit la ea, mi se părea așa, plictisitoare și neinteresantă. Dar după ce am ascultat muzica asta mi-am dat seama că exprimă foarte multe sentimente muzica clasică și am devenit puțin mai interesat de ea.

Muzica a însemnat mereu mult pentru mine și mă gândesc că poate ar trebui să se schimbe; în loc să fie 5 minute să fie 10.

Reportaj realizat de Alina Bujancă - corespondent Radio România Actualități în județul Timiș