Arhivă articole : Ecouri din școli

Arhiva : 2023 | 2022 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

AUDIO. Ascultă 5 minute de muzică clasică la Colegiul Dobrogean Spiru Haret din Tulcea

Publicat: vineri, 15 Decembrie 2017 , ora 14.08
 

Proiectul Radio România Muzical „Ascultă 5 minute de muzică clasică” se poate spune că a ajuns și în școli după o ședință a tuturor inspectorilor de arte din țară, ce a avut loc la Tulcea în anul 2013. Inspectorul școlar Monica Buhai este cea care a organizat acea ședință tocmai pentru acest proiect, după succesul lui din primul an.

„În 2011 am primit câteva fișiere muzicale care conțineau fragmente din lucrări muzicale deosebite și care, în principiu, erau utilizate în spațiile neconvenționale. Noi am fost de acord să introducem în școli aceste fragmente muzicale și să le punem la dispoziția cadrelor didactice, profesori de muzică dar și de alte discipline, care să poată să le utilizeze în procesul educațional.”

Ce s-a întâmplat practic în toamna anului 2013?

„După ce am văzut că erau interpretări de mare valoare, am vorbit cu persoanele care erau la conducerea proiectului și am stabilit ca în septembrie să aibă loc o întâlnire între reprezentanți ai Radio România Muzical și toți inspectorii de arte din țară. Consfătuirea inspecorilor pentru arte a avut loc la Tulcea și cu acea ocazie oamenii au putut concret să înțeleagă despre ce este vorba în proiect.”

Un an mai târziu era semnat un protocol cu Ministerul Educației Naționale și, din acel moment, 5 minute de muzică clasică sunt difuzate în majoritatea școlilor din România aproape zilnic. Profesori de la toate disciplinele sunt în prezent interesați de acest proiect ce-i ajută și din punct de vedere didactic, este de părere profesorul Simona Dumitru.

„Pe mine mă ajută foarte mult pentru că fragmentele sunt cu mare atenție alese; sunt fragmente frumoase din toate epocile muzicale. E o plajă largă de unde poți să alegi în orice moment un fragment bun. Mă ajută din punct de vedere didactic la toate clasele.”

La postul local de radio al Colegiului dobrogean „Spiru Haret” 5 minute din pauza mare sunt dedicate zilnic muzicii clasice. Bianca Almăjanu, Cristiana Pletea și Maria Barbu ne-au vorbit despre acest proiect și despre beneficiile acestui gen muzical.

„Muzica clasică, în general, nu mai este atât de la modă printre adolescenți, dar acasă obișnuiesc împreună cu mama și cu tata să mai ascultăm din când în când muzică clasică pentru recreere, pentru liniște sufletească. Muzica, la urma urmei, mai ales cea clasică, nu este pentru distracție sau… e pentru suflet și pentru minte.”

„Cred că este o realitate generală faptul că copiii nu ascultă, adolescenții nu ascultă muzică clasică și cele 5 minute de muzică clasică sunt, așa, o trezire la realitate. Ne liniștește, ne duce spre total o altă zonă de gândire. Ne inspiră, în general.”

„Mă ajută foarte mult aceste 5 minute pe care le ascultăm la școală, de muzică clasică, deoarece în ziua de astăzi adolescenții ascultă mai mult muzică rock sau muzică comercială. Cred că e necesar să ne formăm o cultură privitoare la cei mai mari compozitori clasici ai lumii. Și, da, mă ajută în în procesul de creație. Îmi place foarte mult să scriu poezie și înainte de a scrie câteodată ascult muzică clasică.”

Potrivit inspectorului de arte Monica Buhai, coordonatoarea acestui proiect la Tulcea, dacă la început profesorii tulceni erau mai rezervați în privința muzicii clasice, acum foarte mulți dintre ei s-au convins că acest gen de muzică stimulează creativitatea elevilor.

Reportaj realizat de Irinel Călin, corespondent Radio România Actualități în județul Tulcea