Arhivă articole : Ecouri din școli

Arhiva : 2023 | 2022 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' - finaliști ai concursului de desene pentru copiii din învățământul primar

Publicat: vineri, 8 Decembrie 2017 , ora 14.13
 

-Vă felicit, doamna profesor Alexandrina Bradea. Două eleve ale dvs. desenează frumos și sunt finalistele concursului inițiat de Radio România Muzical în campania "Ascultă 5 minute de muzică clasică".

-Da, am avut bucuria ca Daniel Milencovici, profesorul nostru de muzică, să ne informeze despre acest concurs; copiii au fost deosebit de încântați când au auzit de acest proiect și au realizat, consider eu, desene frumoase cu care, într-adevăr, au și câștigat participarea în finală. Sper că au reușit fetele să surprindă ideea compozitorului.

"Eu mă numesc Diana Mihaela Alexandru. Pozele de pe internet m-au inspirat să fac un desen. Muzica este foarte frumoasă și, într-adevăr, toată lumea o cântă."

Ce muzică te-a inspirat?

"O serenadă."

A cărui compozitor?

"Mozart. Planșa mea expune un prinț care vine la o prințesă la balcon și-i cântă o serenadă, pe cal."

Felicitări! Colega ta se numește…

"Ioana Boitoș."

Cum te-a inspirat Mica serenadă mozartiană? Ce-ai desenat?

"Un domn care stătea jos și o doamnă care stătea pe o bancă. Și domnul avea o floare pentru doamnă."

Și-ai văzut lucrarea pe site?

"Da."

E important să se întâlnească desenul cu arta muzicii?

"Da."

De ce?

"Pentru că desenul e legat de o muzică."

-Ați fost învățătoarea Teodorei Balaș. În 2016 a participat în concursul cu desene din campania "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Doamna profesor Roxana Petrescu, cum a înțeles Teodora acest exercițiu artistic?

-Teodora Balaș este un copil excepțional, talentat la desen, dovadă că părinții au și înscris-o în cadrul unui liceu de arte plastice."

Cum a primit Teodora provocarea aceasta artistică, să pună pe hârtie ceea ce audia în campania "Ascultă 5 minute de muzică clasică", un fragment din Mica serenadă mozartiană?

"Domnul profesor de muzică Milencovici a îndrumat-o să asculte câteva piese muzicale și, în urma acestor piese, să-și facă o idee despre ceea ce dorea muzicianul să transmită. A primit cu brațele deschise această provocare, a fost încântată de premiul acordat și, în urma premiului oferit, ea a fost în acea tabără organizată de Radio România Muzical la Azuga, unde s-a simțit foarte bine."

Este important ca acest proiect să ruleze și la clasele primare?

"Este important să ruleze și este important ca profesorul de la clasă, indiferent că este învățător, că este profesor de muzică, de limbi străine să își dea seama din timp de talentul fiecărui copil."

-Doamna profesor Nadina Ostrofeț, ați fost doamna învățătoare pentru Maria Tudorică atunci când, în 2016, a desenat în campania "Ascultă 5 minute de muzică clasică", iar planșa ei a promovat în finală. Este finalistă a concursului inițiat de Radio România Muzical în cadrul campaniei. Vă aduceți aminte de momentul acela de emoție, când Maria a desenat inspirată de o anumită lucrare?

"Îmi amintesc foarte bine și îmi amintesc cu drag de acest copil pentru că e un copil deosebit și un copil inteligent și creativ. Ideea care a venit din partea domnului profesor Daniel Milencovici a fost primită cu mare încântare de către copii. Tocmai din această cauză am și reușit să realizăm mai multe lucrări frumoase. Dar cea a Mariei a fost selectată și a fost deosebită."

Veți continua să faceți parte din proiect?

"Da, cum să nu! Cu plăcere!"

-Elevă talentată, Maria Tudorică de la Liceul Jean Louis Calderon din Timișoara, a desenat în cadrul campaniei "Ascultă 5 minute de muzică clasică", inspirată de o lucrare muzicală. Îți mai aduci aminte ce există pe planșa ta care a promovat în finală?

"Am desenat Mica serenadă de Mozart."

Și cum arată desenată Mica serenadă de Mozart?

"Păi, l-am desenat pe Mozart până la jumătate, de la față până la jumătatea corpului. Era cu o vioară în mână și cânta. Și se vedeau și câteva note muzicale."

Și ce știai despre Mozart în momentul respectiv?

"Că a creat opera Nunta lui Figaro, a scris multe concerte. Se leagă toate - desenul și muzica. Transmit ceva omului care cântă și desenează în același timp."

Simona Stoița - Radio România Timișoara