Arhivă articole : Ecouri din școli

Arhiva : 2023 | 2022 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

'Ascultă 5 minute de muzică clasică în școli' - la Cluj

Publicat: miercuri, 23 Martie 2016 , ora 13.49
 

"Muzica clasică mi se pare o exprimare mai veche de-a oamenilor, prin care ascultau ei muzică."

"Acest program - Ascultă 5 minute de muzică clasică - l-am descoperit anul trecut, în clasa a VII-a. Până atunci nu am prea avut tangențe cu muzica clasică, însă ascultând am văzut că fiecare notă și fiecare măsură te poartă într-o lume în care nu te poate duce nici un alt gen de muzică."


Doamnă profesoară Liliana Fărcaș, la Liceu de informatică, dar și la Școala generală "Ion Creangă" din Cluj implementați programul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" la orele de muzică. Cum au răspuns elevii? Care e interesul lor?

În general am constatat un interes major pentru muzica clasică, neașteptat de mare ținând cont că elevii, în momentul în care sunt selectați la liceul de informatică, provin din diverse școli. Am reușit să le formez aceste deprinderi de audiție conștientă a muzicii clasice, urmărind să le dezvolt capacitatea de receptare a muzicii și formarea unei culturi muzicale solide.


"Îmi place muzica clasică foarte mult și este foarte potrivită, mai ales pentru copiii mici, ca să înceapă să asculte și ei și s-o studieze chiar."

"Cu siguranță acest program nu ar găsi un teren favorabil dacă nu ar fi atât de bine pus la punct din punctul de vedere al selecției lucrărilor muzicale, al valorificării lor prin intermediul unor soliști de talie și de reputație internațională și, n-aș lăsa pe ultimul loc, comentariul care vine să completeze ceea ce ne-a spus muzica."

"Nu prea am timp să mă duc la Filarmonică, însă ascult pe internet diferiți interpreți - de exemplu Mozart, Bach."

"Eu înainte ascultam muzică deoarece cânt la pian din clasa I. Părinții mei și-au dorit să cânt la pian și, evident, cânt muzică clasică. Am fost la Filarmonică de câteva ori, nu de prea multe ori, și mai ascult pe internet."

"Eu sper că acest proiect va dăinui și putem face propuneri pentru îmbunătățirea acestuia. Consider că e un proiect care trebuie să existe."

"Acest program ne ajută să înțelegem mai bine și să învățăm mai mult. Muzica este foarte frumoasă și ne inspiră în viață."


"Mă numesc Mezoian Alexandru - clasa a VII-a A. Unii copii le-au primit foarte bine și alții mai mult s-or prostit pe aceste 5 minute de muzică clasică. Și, de fapt, foarte puțini au intrat pe site și s-au documentat pe acest subiect."

Tu ai intrat?

"Eu am intrat. Am răspuns la două întrebări și am trimis la concurs. Deci, de obicei, nu se ascultă muzica clasică pe coridoare, în timpul liber, pentru că copiii, nu știu cum să explic, au alte genuri de muzică, dar, totuși, muzica clasică este o muzică ce poate fi ascultată de oricine, de la orice vârstă."

Voi știți ce-ați ascultat? Ați discutat după aceea la ore?

"Da, a fost o muzică ce a rămas… De la oră la oră, după ce ascultam, copiii se mai cumințeau. La început erau foarte agitați și, după aceea, ascultând tot mai mult, cu atât se linișteau mai mult. Li se trezea interesul de această muzică, de această lume a muzicii culte."


"Mă numesc Petrică Alexandra. Sunt în clasa a V-a B și am început să ascult muzica clasică la școală pentru că doamna profesoară ne-a pus-o la ore și mi-a plăcut foarte mult."

Părinții ascultă acasă muzică clasică?

"Nu."

Cauți pe internet acum, că ai aflat că există tipul acesta de muzică?

"Deocamdată nu, dar o să vreau să particip la concursurile de muzică clasică."


"Mă numesc Alalb Ana; sunt din clasa a X-a. În clasele primare am fost la Liceul de Muzică Sigismund Toduță. Am studiat la vioară. Îmi place muzica clasică. Nu am timp să merg la concerte, dar ascult acasă și ascult nu doar compozitorii clasici."


"Eu mă numesc Giurgea Ioana, clasa a V-a A. Muzica clasică îmi e utilă, mă ajută să mă liniștesc. Când fac teme pun muzică clasică. Și profesoara ne pune multă muzică clasică. Și eu am făcut întrebările de la Ascultă 5 minute, particip acum la concurs."

Și, ai emoții?

"Păi, da, puțin."

Succes!


"Mă numesc Mateș Ariana, clasa a V-a. Acum, când am descoperit muzica clasică, aș dori să le spun și la părinți de ea, deoarece nu prea ascultă. Să mergem la concursuri cu școala și la concerte."

"Bună ziua! Eu sunt Florea Iulia Lorena, din clasa a V-a B. Eu am început să ascult muzică clasică din clasa I; ne punea doamna profesoară la ore, în timp ce făceam lecția. Mă impresionează pentru că este liniștitoare. Îți dă o stare sufletească plăcută și are, așa, un sentiment bun."

"Pe mine mă cheamă Motec Maria Laura, din clasa a V-a A. Eu studiez pian de cinci ani, chitară de un an și jumătate și blockflotte cu ajutorul surorii mele. La început am mers trei ani la o școală de muzică, apoi am mers al patrulea cu o călugăriță, apoi al cincilea an, acesta, cu Academia Voltaj. Ascultăm la școală, la ore. Când ne pune doamna profesoară mie-mi place, stăm cu capul pe bănci și ascultăm. Unii copii, cum sunt băieții de la noi, nu respectă această muzică, se prostesc, dar mie mi se pare că e frumoasă."


"Mă numesc Crețu Codreanu Matei. Sunt în clasa a X-a la Liceul de informatică și vin de la Liceul de Muzică Sigismund Toduță. Cânt la pian de unsprezece ani, la chitară, violoncel și la saxofon…"

Așa că pentru tine 5 minute de muzică clasică e ceva familiar…

"Da. Mi se pare că muzica clasică de dă o altfel de înțelegere asupra muzicii. Cum cânt și muzică ușoară și jazz, altfel înțeleg făcând atâta timp de muzică clasică."

Ce spun colegii? Cum au primit programul acesta? Li se pare ceva ciudat, nelalocul lui în școală?

"Depinde. Fiecare cu părerea lui… "


"Mă numesc Rusu Vlad și eu vin tot de la Liceu de Muzică Sigismund Toduță."

Clasa?

"A V-a B. Iar, oricum, muzic clasică este foarte frumoasă pentru orice om. Exprimă multă pasiune."

Ce instrument ai studiat?

"Pian."

Mai cânți la pian?

"Așa și-așa. Mai știu, dar nu mai folosesc așa de des pianul, pentru că acum am alte ocupații. Mi se pare frumos pentru că e o muzică cu care eu sunt obișnuit de foarte mult timp, chiar de când eram mic, și mi se pare ceva foarte normal."

"Mă numesc Sărăgean Andrei; sunt în clasa a V-a B. Eu am început să ascult muzică clasică acum doi ani."

Acasă?

"Acasă."

Cum ai descoperit-o? Pun părinții sau ai găsit tu pe net?

"Eram pe net, pe youtube, mă uitam la ceva și am văzut un videoclip… era acea melodie pe care o cânta Mozart…"


V-a stimulat să mergeți și la concerte, să descoperiți ce înseamnă un concert de clasică, acest program?

"Da, am fost și la operă, la Sunetul muzicii, Lacul lebedelor… Mi-a plăcut foarte mult."

Reportaj realizat de Oana Cristea Grigorescu