Arhivă articole : Ecouri din școli

Arhiva : 2023 | 2022 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Liceul de arte Margareta Sterian din Buzău

Publicat: luni, 15 Ianuarie 2018 , ora 14.56
 


Județul Buzău se poate lăuda cu locul 2 pe țară după numărul de elevi participanți la proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică, inițiat de Radio România Muzical - aproape 12.000 de elevi în anul școlar 2016-2017. Un motiv pentru a vizita mai multe unități de învățământ din Buzău, printre care și Liceul de arte "Margareta Sterian", unde elevi de clasa pregătitoare și de clasa a IX-a participau împreună la o oră în care s-au îmbinat muzica lui Stravinski, teatrul de păpuși și orele de artă plastică.

"În tot ce am făcut noi am fost inspirați de povestea care se ascunde în spatele acelui fragment muzical și să vedeți ce o să iasă!"

"- Albă ca Zăpada, poți să rămâi cât îți dorește inima! Să ne faci ordine în casă, să speli și să ne pregătești de mâncare! - O să am grijă ca după ce voi plecați să scoateți aur, să gătesc, să vă aștept cu mâncarea în cuptor."

Despre proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică a vorbit și directoarea Liceului de arte Margareta Sterian, Mioara Sângiorzan.

Cum a fost primită ideea unui asemenea proiect?

"Excepțional! Deși noi suntem familiarizați cu muzica clasică, elevii de la Artă plastică am făcut posibil deseori să participe la concertele date de colegii lor de la Muzică, însă proiectul acesta poate să dea informații și despre activitatea unui compozitor, lucruri legate de istoria muzicii, despre perioada respectivă. Foarte, foarte încântați suntem mai ales noi, care slujm muzica clasică."

"Sunt Ionela Voicu, inspector școlar."

Am înțeles că ați predat la o școală dintr-un sat și spuneați că ați aplicat proiectul și acolo.

"Am aplicat încă de la început. Mi-a plăcut ideea. Am încercat să cultiv copiilor gustul pentru frumos; deși mai greu la început pentru că nu există o cultură muzicală deosebită, până la urmă am avut succes și impactul asupra copiilor a fost unul deosebit. Nu neapărat mediul influențează, cât vremurile, pentru că și în urban cultura muzicală se îndreaptă spre altceva și de aceea rolul nostru, al cadrelor didactice, este să-i ducem pe copii pe drumul cel bun și să le arătăm că există și altceva. Au de unde să aleagă!"

Reportaj realizat de Cristina Comandașu